Villa Rozerood hard getroffen door coronacrisis: “We lopen veel giften mis”

Villa Rozerood zorgt ervoor dat zwaar zieke kinderen er even tussenuit kunnen met hun gezin. © gf
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

“Een riante villa met een adembenemende tuin, vlakbij het strand.” Het lijkt misschien op een doorsnee advertentie voor een vakantie aan de kust, maar niets is minder waar. Villa Rozerood in De Panne is het enige Belgische respijthuis voor zwaar zieke kinderen en hun gezinsleden. “Hier kennen we alleen maar staycations, maar toch is dit ook voor ons een zomer als geen ander, die we snel willen vergeten”, zegt directeur Mohsen Zagheden (38).

Villa Rozerood werd tien jaar geleden opgericht vanuit de vaststelling dat zwaar zieke kinderen nergens in ons land op vakantie konden, met de voor hen noodzakelijke omkadering. Anders dan bij andere kindgerichte respijthuizen kunnen hier ook hun broers en zussen, ouders of grootouders en andere mantelzorgers even op adem komen. “Het gaat om kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar, met bijvoorbeeld oncologische, neurologische of metabolische problematieken. Ze zijn chronisch ziek, hebben vaak meervoudige beperkingen en hebben hoge zorgkundige noden. In het beste geval blijft hun situatie stabiel, maar meestal gaat het om palliatieve of terminale patiënten”, zegt directeur Mohsen Zagheden.

Gezinsgerichte opvang

De constante zorg voor deze kinderen en de vele ziekenhuisopnames leggen een enorme last op de andere gezinsleden. Precies daarom is van bij de oprichting gekozen voor een gezinsgerichte opvang. “Dergelijke families kunnen niet op vakantie in een normale hotelsetting. Wij beschikken echter over aangepaste bedden en baden, en bieden animatie op maat van zowel de zorgkinderen als hun broers en zussen. Wat de zorg betreft, kiezen de ouders zelf in hoeverre ze op ons willen leunen. Dan nemen we bijvoorbeeld de nachtzorg over, ondersteunen we hen bij de badmomenten of kunnen ze eens volop genieten van de maaltijden met de andere kinderen”, vertelt Mohsen.

De directeur omschrijft Villa Rozerood als een huis vol extreme emoties. “Elke week hoor je hier verhalen die aan de ribben blijven kleven en helaas hebben we de voorbije jaren al van heel veel kinderen afscheid moeten nemen. Tegelijk voelt elke glimlach of bedanking zo warm aan dat ik heel veel voldoening uit mijn job haal. Dit is mijn manier om als gezond, welstellend persoon iets terug te doen voor de maatschappij. Dat privilege is een levensles die ik aan mijn twee zoontjes wil meegeven.”

Villa Rozerood directeur Mohsen Zagheden stelt vast dat de coronacrisis en de daaraan gekoppelde onzekerheid het geefgedrag van sympathisanten inperken.
Villa Rozerood directeur Mohsen Zagheden stelt vast dat de coronacrisis en de daaraan gekoppelde onzekerheid het geefgedrag van sympathisanten inperken.© WVH

In tijden van corona maakt de organisatie een evenwichtsoefening tussen veiligheid en menselijkheid. “Hygiëne is bij ons altijd al een belangrijk punt geweest. Nu zeker, omdat de zieke kinderen met hun sterk verlaagde weerstand een verhoogd risico op besmetting lopen. Ze komen ook vanuit het hele land. Tegelijk hebben hun ouders er nu meer dan ooit nood aan om de batterijen even op te laden. Daarom hebben we tijdens de lockdown waar mogelijk en nodig ook contact met hen gehouden”, vervolgt Mohsen. Hier spreekt duidelijk een menselijke manager, al zijn de cijfers natuurlijk ook van belang.

Giften welkom

In Villa Rozerood verblijven in normale omstandigheden maximaal zeven gezinnen ofwel 35 gasten op hetzelfde moment, die daarvoor een erg democratische prijs betalen. Het respijthuis krijgt van onze overheid 480.000 euro aan subsidies per jaar en krijgt 7,6 voltijdse equivalenten voor het medisch team ter beschikking. “Dat is substantieel te weinig”, foetert de directeur. “Het gaat hierbij om artsen, verpleegkundigen, animatoren en psychologen. Voor alle andere taken in ons verblijf, zoals poetsen, koken, onderhoud en de administratie, moeten wij personeel uit eigen zak bekostigen en een beroep doen op zo’n 45 vrijwilligers. Eigenlijk zouden wij minstens 750.000 euro aan subsidies moeten ontvangen. Dat tekort – zo’n duizend euro per dag – moeten we via fondsen zien te werven.”

Daar knelt nu echter het schoentje, want de coronacrisis treft zowat alle bedrijven en hun werknemers. En dus ook de sponsors van Villa Rozerood. Tot overmaat van ramp roept de Warmste Week dit najaar niet op om geld in te zamelen, maar om ‘helpende handen’ in te zetten. “Een begrijpelijke en mooie gedachte, maar zo zien wij wel een groot deel van ons jaarbudget aan onze neus voorbijgaan. En dat terwijl de werkingskosten dit jaar een stuk hoger liggen door de coronamaatregelen, met ook nog eens minder inkomsten door de verplichte sluiting en de beperkte capaciteit. Elke gift is in deze moeilijke omstandigheden dan ook heel erg welgekomen!”, luidt de warme oproep van de directeur.

Een nooddonatie kan u op storten op het rekeningnummer BE 02 0015 8044 4440. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer info: www.villarozerood.be.