Vijf duurzame ‘helden’ in de kijker gezet

De nieuwe duurzame helden samen met de mensen achter de organisatie. © GJZ
Redactie KW

Wellicht zult u het nog niet gemerkt hebben, maar we zijn in de week van de Duurzame Gemeente. Deze week heeft als doel de duurzame acties in eigen gemeente in de kijker te zetten. In Zwevegem doet men dit met vijf personen tot ‘held’ te maken.

Om als held uitgekozen te worden moeten de acties bijdragen tot een betere gemeente en een betere wereld door te werken aan één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het was schepen van duurzaamheid die de vijf nieuwe helden mocht voorstellen. De eerste duurzame held is Xavier Renard voor de doelstelling schoon water en sanitair. “Op onze onthaalhoeve, die ik samen met mijn echtgenote Leen op de Kreupel run, zijn we erg bewust dat we moeten zorgzaam omspringen met het water. Vandaar dat we gekozen hebben om een waterzuiveringsinstallatie te plaatsen om het huishoudelijk water en dit van de recreatieve ruimte, te zuiveren. Daarnaast zijn we ook bezig met een pilootproject om het afvalwater van de melkveestal te zuiveren.” Tweede duurzame held is Mirjana van de winkel Yomi en Loutje in de Otegemstraat. In die winkel kan men heel wat ecologische producten vinden die helpen om de afvalberg te verminderen, zoals herbruikbare rietjes, alternatieven voor aluminiumfolie, herbruikbare luiers… Steffi Desmet en Ramses Dewachter van de Tuin van Adem en Eten in Sint-Denijs zijn de derde duurzame helden. Zij zetten zich in voor het klimaat door de fauna en flora een duwtje in de rug te geven, dit onder andere door een voedselbos aan te planten.

Kindergemeenteraad

Ook de leden van de kindergemeenteraad, in de persoon van kinderburgemeester Maure Cottenier, mogen zich een duurzame held noemen. Vorig schooljaar hadden ze een zwerfvuilactie waarbij de vuilnisbakken gepimpt werden. Met hun actie willen ze de mensen ertoe aanzetten hun afval in de vuilnisbak te deponeren.

Imker

Mieke Debue sluit het rijtje af. Mieke is in haar vrije tijd actief als imker. “Op die manier zorgen we er onder andere voor dat de biodiversiteit in stand gehouden wordt. Verder wil ik de bevolking sensibiliseren over het nut van bijen en wespen in de tuin. Ik wil deze dieren in een goed daglicht plaatsen en de mensen ervan overtuigen dat ook een wesp veel positieve kanten heeft.” Volgens schepen Deprez zullen de helden de komende maanden geregeld opduiken in de diverse kanalen van de gemeente, zoals het Infopunt of via Facebook. (GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier