Vier zondagen Bar Fernand op domein bij speelbos Torwoud

Hermen Six oefent in het natuurdomein Torwoud al even met enkele bieren van de brouwerij De Poes. © foto JS
Johan Sabbe

Vanaf 11 augustus slaan de Torhoutenaren Hermen Six en Olivier Allaert vier opeenvolgende zondagen hun tenten op aan het nieuwe speelbos Torwoud op de hoek van de Bosdreef met de Kersouwkensstraat in Groenhove. Of beter: hun barwagen en foodtruck, want ze nodigen iedereen van 11 tot 20 uur uit naar hun zomerse Bar Fernand. Een naam waarachter niets te zoeken valt, behalve dat hij lekker bekt.

Hermen en Olivier – Olli voor de vrienden – kennen elkaar al langer. Ze hebben trouwens beiden een tijdlang voor de stad gewerkt. Nu is Hermen (36), die in de Antoon Van Dycklaan woont, evenementencoördinator in Roeselare. En Olivier (38), die zijn thuis in de Eugeen Van Oyestraat heeft, neemt vanaf oktober The Roots in de Breidelstraat over, waar hij zijn eigen eetcafé wil uitbouwen.

De Vliegende Olifant

“Los van elkaar speelden we beiden met het idee om in en om het prachtige natuurdomein Torwoud een zomerbar te openen”, doet Hermen het verhaal. “Toen we lucht kregen van elkaars nog vage plannen, besloten we meteen om samen te werken. Olli heeft namelijk al langer een authentieke caravan ter beschikking als foodtruck en ik heb vorig jaar een oude Engelse paardentrailer omgebouwd tot een barwagen, die ik De Vliegende Olifant heb genoemd. Olli gebruikt zijn foodtruck doorgaans om zelf pasta in te bereiden en te verkopen, maar tijdens onze Bar Fernand zal hij de caravan aan plaatselijke horeca-uitbaters toevertrouwen. Zo heeft hij de handen vrij om samen met mij vanuit De Vliegende Olifant drankjes te serveren. We zullen de lekkere bieren tappen van de kwalitatief hoogstaande brouwerij De Poes uit Tielt. Plus uiteraard frisdranken en ook twee eerlijke witte en rosé wijntjes.”

Focussen op gezinnen

Bar Fernand is – zoals gezegd telkens van 11 tot 20 uur – open op de zondagen 11 augustus (met hapjes van La Princesa Foods van Torhoutenaar Benoit Declercq), 18 augustus (met lekkers van de koffiebar Sherlock op de Markt), 25 augustus (met hapjes van The Roots) en 1 september (met gerechtjes van het eetcafé Paviljoen uit de wijk Don Bosco).

Medeorganisator Olivier Allaert stelt zijn foodtruck ter beschikking.
Medeorganisator Olivier Allaert stelt zijn foodtruck ter beschikking.© gf

“Alles zal tegen democratische prijzen verkocht worden”, verzekert Hermen. “We richten ons tot iedereen die van zomerse gezelligheid houdt, maar toch op de eerste plaats tot gezinnen. Ouders met kinderen en/of grootouders met kleinkinderen bijvoorbeeld, want de spelmogelijkheden, zelfs in en om het water, liggen er dankzij Torwoud zomaar voor het grijpen. We zijn er het Torhoutse stadsbestuur erkentelijk voor dat we dit prachtige domein voor onze bar mogen gebruiken.”

Hermen en Olivier willen Bar Fernand van vrolijke achtergrondmuziek voorzien. Het wordt op zondag 25 augustus speciaal. Dan komt zo goed als zeker Jazzavan langs. Dat project in een eigenzinnig gerenoveerde caravan uit 1972 luistert festivals, buurtfeesten en recepties op met zachte en toegankelijke jazzdeuntjes. De camper is voorzien van een klapluik en de kasten werden vervangen door een draaitafel om de plaatjes te kunnen spelen. De rest van het seventies-interieur werd in ere hersteld en verfraaid met curiosa uit de jaren zestig en zeventig.

Natuur respecteren

Het spreekt voor zich dat de bezoekers van Bar Fernand op stoelen en aan tafeltjes zullen kunnen plaatsnemen. En dat er met alle mogelijke middelen over gewaakt zal worden dat de natuur gerespecteerd wordt. “Olli en ik kijken er heel erg naar uit”, zegt Hermen. “Dit is voor ons een droom die in vervulling gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier