Vier vroedvrouwen vormen samen nieuwe praktijk Aesem

Ine, Fien, Gwendolien en Tamara slaan de handen in elkaar voor 'Aesem'. © Piet Martens
Redactie KW

Midden-West-Vlaanderen is een vroedvrouwenpraktijk rijker. Vier vroedvrouwen slaan de handen in elkaar om aanstaande ouders te begeleiden en ondersteunen bij de komst van een kindje. Onder de noemer ‘Aesem’ staan de vroedvrouwen voor elke verwachting klaar.

Met Ine Berghman (26), Fien Stockman (23), Gwendolien Vilez (27) en Tamara Van Overmeire (47) staat er een mix van jonge vrouwen met elk hun eigen achtergrond, ervaring en specialisatie aan de wieg van Aesem. Sinds kort startten ze officieel op zelfstandige basis met de praktijk. “Veel zelfstandige vroedvrouwen focussen zich op één aspect, bijvoorbeeld enkel prenataal of de begeleiding tijdens de arbeid zelf”, begint Tamara. “Maar elk koppel is uniek. Met Aesem gaan wij graag mee in hun verhaal. Rekening houdend met het fysiologische aspect helpen wij bij hun wensen voor, tijdens en na een zwangerschap.” In afwachting van een geschikt pand, komen de vrouwen nu aan huis.

Aesem

Enkel Gwendolien beoefende de job al op zelfstandige basis. De drie andere vrouwen waren collega’s in dienstverband. Door een reorganisatie op het werk konden zij niet langer het een-op-een contact met de aanstaande ouders uitvoeren. “Wij vinden dit wel een heel belangrijk aspect”, vertelt Ine. “Bovendien kwam de vraag naar meer begeleiding en ondersteuning er wel.” Niet lang daarna werd de vroedvrouwenpraktijk geboren. De naam ‘Aesem’, naar het West-Vlaamse woord voor adem, verwijst niet alleen naar de eerste ademhaling van een pasgeboren kindje, maar ook naar de rust die een vroedvrouw de aanstaande moeder bezorgt. Voor ouders in spe gaat er namelijk een hele nieuwe wereld open. De koppels krijgen ademruimte en kunnen ventileren. In alle facetten van de bevalling is de ademhaling kenmerkend. “Het is ook een knipoog naar de Engelse term voor ‘tof”, namelijk ‘awesome'”, voegt Fien er aan toe.

Terugbetaling

Het aanbod en reglementeringen rond zwangerschap is voor veel nieuwe ouders niet gekend. “Eigenlijk mogen moeders ook redeneren vanuit het oogpunt ‘ik ben zwanger en contacteer een vroedvrouw’ in de plaats van meteen een gyneacoloog of huisarts te contacteren”, vertelt Fien. Bovendien kan elke vrouw tijdens de zwangerschap een terugbetaling krijgen voor 12 prenatale raadplegingen. Na de bevalling kan je beroep doen op een opvolging tot en met dag 5. Als moeder van een pasgeboren kindje kan je vanaf dag 6 ook 6 postnatale raadplegingen terugbetaald krijgen. Aanvullend kunnen er 3 bezoeken als postnataal toezicht geregistreerd worden. “Veel mensen weten dit echter niet”, vertelt Ine. Bij plotselinge wijzigingen of vooraf besproken wensen kan er gekozen worden om in het ziekenhuis te bevallen. Aesem kan namelijk ook zelfstandig bevallingen uitvoeren in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. De praktijk kijkt volop naar meer toekomstige samenwerkingen met ziekenhuizen en artsen. “We zijn flexibel en collegiaal ingesteld”, klinkt het vanuit Aesem.

Thuisbevallingen

In West-Vlaanderen is het aanbod voor alternatieve bevallingen minder dan in andere provincies. Aesem wil hier een antwoord op bieden. “Het bevallen in ziekenhuizen kan als storend ervaren worden”, vertelt Tamara. “Er kan zich bijvoorbeeld net een shiftverschuiving van het personeel voordoen of veel beweging zijn van mensen die binnen en buiten de kamer lopen.”

“Ouders kunnen elkaar inspireren of helpen in herkenbare situaties”

Maar het idee rond thuisbevallingen lijkt ook nog niet volledig ingeburgerd. “We hadden eens een papa die een erg bloederig idee had daarrond”, bevestigt Tamara. “We stelden hem natuurlijk gerust en legden uit hoe we te werk gaan om ervoor te zorgen dat alles proper verloopt. Achteraf was hij enorm opgelucht en dankbaar: hij voelde zich meer betrokken als partner tijdens het bevallingsverhaal van zijn kindje.”

“Ouders kunnen elkaar inspireren of helpen in herkenbare situaties”

Ook het onderwater bevallen lijkt steeds meer op te komen. “In ziekenhuizen wordt dit nog niet veel gedaan. Dit kan zeker ook thuis gebeuren”, vertelt Fien. “Het water zorgt trouwens voor een pijnstillend effect.” Alles hangt ook af van de keuze van het koppel zelf. Het kan een meerwaarde zijn om vanaf de eerste tekenen van de zwangerschap, of zelf al bij de kinderwens, een vroedvrouw te raadplegen.

“Dit is natuurlijk niet verplicht”, vertelt Fien. “Maar we kunnen wel helpen om naar de bevalling toe te werken.”

Workshops en andere

Vanaf april zullen er ook infosessies aangeboden worden voor aanstaande en nieuwe ouders. Zo zullen zwangere vrouwen een cursus bellydancing kunnen volgen om zich optimaal voor te bereiden. Ook sessies rond hypnobirthing worden georganiseerd om vrouwen te helpen focussen op hun ademhaling. “Tijdens de oudercafés die wij op poten willen zetten, zullen we verschillende thema’s aan bod laten komen”, vertelt Tamara. Deze zullen gaan over herbruikbare luiers, tot eerste hulp bij kinderen, opvoeding en nog veel meer. “Het is ook de bedoeling om ouders in contact te brengen. Zij kunnen elkaar inspireren of helpen in situaties die heel herkenbaar zijn. Bovendien is iedereen welkom. Ook zij die niet eerder bij Aesem langskwamen”, voegt Ine er nog aan toe.

Alle informatie en contactgegevens van Aesem vind je op de website www.aesem.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier