VIDEO Vuurspuwer Flor zorgt voor wereldprimeur in Parijs

'Flor' Expeels tijdens zijn adembenemende stunt in de catacomben. © foto Dennis Vandermeersch
Christophe Lefebvre

Sommigen zouden het ‘levensgevaarlijk’ noemen, zelf verkiest hij de term ‘bere’. De 31-jarige ‘Flor’ Expeels trok richting Parijs en vond er in de catacomben een unieke setting voor een stunt. Dertig meter onder de grond, omgeven door beenderen, gaf hij er een heuse vuurshow. Onze Man vergezelde deze waaghals tijdens zijn knotsgekke avontuur.

De stunt van vuurartiest Flor vond plaats voor de uitbraak van de huidige coronacrisis, want nu zou het onaanvaardbaar zijn om door het krappe gangenstelsel in Parijs te kruipen met een hele crew. Maar pas nu krijgt de buitenwereld via YouTube het resultaat van zijn unieke avontuur te zien.

De Brugse vuurspuwer is voor geen kleintje vervaard en heeft al meer straffe stunts op zijn palmares. Zo is hij nu al wereldrecordhouder in het simultaan vuurspuwen én het vuurspuwen met toorts in de neus. Alhoewel, dat eerste record liet hij nooit officieel bekrachtigen. “Geen fan van papierwerk”, klinkt het schouderophalend. Echter maken ze ze niet meer…

La vie en Cla vie en c – Fire down belowYouTube270
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
480https://i.ytimg.com/vi/RzujVtLDnwY/hqdefault.jpghttps://www.youtube.com/360480video1.0https://www.youtube.com/channel/UCeNPOWuIcb4NwQp1IDQDqPA

Levensgevaarlijk?

Het was Flor zelf die onze KW-journalist Christophe Lefebvre – bekend van zijn avontuurlijke blog ‘La Vie en C’ – benaderde voor dit unieke project. “Jij bent toch de journalist die soms in de catabomben van Parijs kruipt, hé?”, vroeg de pyrotechnische stuntman hem. “Ik zou graag eens een vuurshow geven, diep in de onderbuik van de catacomben. Zou dat lukken, denk je?”

“Je weet toch dat het levensgevaarlijk is”, repliceerde onze reporter plichtbewust, al leek het de Bruggeling nauwelijks te deren. Bovendien wou hij een fotograaf én een materiaalman met zich meenemen, wat de expeditie nóg minder evident maakt. “Maar onmogelijk? Dat is geen West-Vlaams”, wist hij. Enkele uren later vertoeft het gezelschap al in Parijs en wordt de tocht doorheen het dunne gangenstelsel ingezet. Na twee uur stevig doorstappen, niet evident op een locatie waar je niet eens rechtop kan staan en waar het water tot aan je middel komt, is de gewenste locatie bereikt. Les ossuaires, de begraafputten van weleer en de laatste rustplaats van miljoenen mensen.

Wereldprimeur

“Het verhaal van de catacomben is gekend en de plaats roept nog steeds een mengelmoes van gevoelens op. Voor de ene is het klauteren in de putten met beenderen een daad die gelijk staat aan geloofsterreur. Voor de andere zijn het net dergelijke acties die ervoor zorgen dat de geschiedenis niet vergeten wordt”, klinkt het, net voor de vuurshow echt kan beginnen. Een absolute wereldprimeur. Flor concentreert zich ten volle en dat is geen overbodige luxe. Het team zit op elkaar gepropt, de tunnels zijn niet meer dan een meter hoog of breed,… Ontsnappen is niet mogelijk. Iedereen beseft dat het ook grondig fout kan lopen.

Fotograaf Dennis Vandermeersch uit Heule stelt zijn tijdelijke fotostudio op en het aftellen komt stilaan ten einde. Een enorme vuurbal rolt over de wanden van de tunnels, de hitte is bijna niet uit te houden en de apparatuur krijgt het zwaar te verduren. Maar ze gaan door, tot alle brandstof is opgebruikt en de stunt een feit is. Missie volbracht. (CL/AD)

Tijdens de stunt kwam een enorme hitte vrij.
Tijdens de stunt kwam een enorme hitte vrij.© foto CL

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.