Video over zinloos geweld in Kortrijk krijgt staartje, politie bereidt zich voor op protestmars

In verschillende Vlaams nationalistische Whatsappgroepen zou sinds eergisteren (woensdag) de oproep circuleren om vanavond en zondag samen te komen aan het station van Kortrijk. Bedoeling is om een protestmars te organiseren tegen zinloos geweld, naar aanleiding van de video waarin een tiener van allochtone afkomst een andere jongen van de trap gooit. Politiezone Vlas vroeg al versterking van de federale politie.

Het incident vond plaats op de trappen aan de achterkant van het station. © AN

De oproep komt er nadat Vlaams Belang dinsdag een video verspreidde op sociale media waarin te zien is hoe een tiener met allochtone roots een andere minderjarige van de trap schopt aan de achterkant van het Kortrijkse station.

Vrij onder voorwaarden

De dader en het slachtoffer bleken elkaar te kennen. Ruzie over een meisje zou de aanleiding geweest zijn voor de ene jongere om de andere van de trap te gooien en te slaan en te schoppen tegen het hoofd. De dader werd opgepakt en verhoord door agenten van politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) en werd woensdag vrijgelaten onder voorwaarden.

Vooral dat laatste lijkt heel wat mensen tegen de borst te stuiten. Daarom wordt via gesloten groepen op sociale media nu opgeroepen tot een protestmars. Daar circuleren twee momenten voor. Deze avond vanaf 19.00 uur en hetzelfde moment op zondagavond. Volgens verschillende bronnen zou de oproep vanuit Vlaams Nationalistische hoek komen.

Tegenbetoging

Als reactie op die oproep circuleren ondertussen ook verschillende berichten onder de jongeren van allochtone afkomst. Zij willen een tegenbetoging organiseren. Hoe wijd verspreid beide oproepen zijn en wie ze precies gelanceerd heeft, is op dit moment nog heel onduidelijk.

“Er is bovendien niks officieel aangevraagd en dus ook niks toegelaten”, laat burgemeester Ruth Vandenberghe weten. “We proberen ons dus waar mogelijk te voorzien op wat er te gebeuren staat. Maar hopelijk zal dat overbodig blijken. Het is in deze coronatijden sowieso niet aangeraden om nu met grote groepen samen te komen.”

Federale versterking

Politiewoordvoerder Thomas Detavernier bevestigt dat de politie op de hoogte is van de oproepen. “Ik kan daar niet veel over zeggen”, klinkt het. “We zijn op de hoogte van de plannen voor beide manifestaties. We weten ook vanwaar de oproepen komen. Omdat er niets officieel aangevraagd is, hebben we geen idee hoeveel volk er zal op af komen. Maar onze politiezone is goed voorbereid. We zijn nu aan het bekijken welke zones ons kunnen versterken. De Federale politie komt alvast naar Kortrijk.”

Vlaams Belang mobiliseert niet

Wouter Vermeersch, fractievoorzitter voor Vlaams Belang in de Kortrijkse gemeenteraad benadrukt ondertussen dat zijn partij niet achter de organisatie van de manifestatie zit. “Zonder corona hadden we al lang een actie opgezet. Vlaams Belang kiest er, in de coronatijden, voor om zelf geen acties te organiseren. Dat hebben we in Puurs ook niet gedaan”, klinkt het.

“De discussie zou gaan over het al dan niet toelaten van de actie en niet over de inhoud, namelijk het toegenomen geweld en de straffeloosheid. De aandacht zou worden afgeleid van die belangrijke boodschap. Het staat andere organisaties natuurlijk vrij om iets te organiseren. Vlaams Belang zal in coronatijden echter niet mobiliseren. We sluiten natuurlijk niet uit dat individuele Vlaams Belangers aanwezig zijn.”

Aan de andere kant roept Jamal Qnioun, een Belgische Marokkaan afkomstig uit Tazarine bij Ouarzazate, die wel wat gezag heeft bij de jeugd, op om vooral niet af te zakken naar het station vanavond en zondag. “Ik waarschuw alle jongeren in de regio om uit de buurt te blijven en niet in te gaan op de provocatie. De politie zal hen 1 voor 1 oppakken en terug orde op zaken brengen”, laat hij weten op Facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.