VIDEO Grootste drijvend droogdok van België in Zeebrugge

Johnny Hofman: "Met dit dok van 135 meter lang kunnen we schepen tot 7.500 ton droogzetten." © JVM
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Sinds woensdag heeft Flanders Ship Repair Group in Zeebrugge het grootste drijvend droogdok van het land. Een Atlantische storm in Noorwegen belette het sleepkonvooi niet van het gevaarte van 135 m lang en 32 m breed netjes af te leveren. “Voortaan kunnen we schepen met een gewicht tot 7.500 ton droogzetten. Dit is goed voor 20 tot 30 extra jobs”, zegt CEO Johnny Hofman.

Uit de kille mist doemde woensdagmiddag met enige vertraging een langverwacht konvooi op: de sleepboot Bremen Fighter met in haar zog een ponton waarop het drijvend droogdok voor Flanders Ship Repair Group stond. Het geduld van CEO Johnny Hofman en zijn team was de voorbije weken op de proef gesteld.

“Onderweg vanuit Alesund in Noorwegen moest de sleep enkele dagen in de haven van Stavanger schuilen voor een Atlantische storm. Van daar was het nog vier dagen varen naar Zeebrugge. Omdat we van bij het begin zwaar weer verwachtten, was het dok sowieso al op een ponton gezet.”

“Met een lengte van 135 meter, een breedte van 32 meter op de waterlijn en een binnenruimte van 24 meter breed, is dit het grootste drijvend droogdok van België. We kunnen er schepen met een eigen gewicht tot 7.500 ton mee droog zetten. Het gaat om een gebruikte infrastructuur van een werf in Alesund, waarvoor we een budget tussen 3 en 4 miljoen euro uittrokken.”

Extra jobs

Het konvooi werd onthaald aan de Zweedsekaai bij de Pierre Vandammesluis. “De komende dagen wordt het aan Kaai 402 in het Noordelijk Insteekdok voorbereid om in gebruik genomen te worden. het staat nu nog op een ‘afzinkbaar’ ponton, dat we dus kunnen laten zinken zodat het droogdok op zichzelf gaat drijven. De definitieve ligplaats wordt Kaai 413 in het Verbindingsdok. We voorzien een directe impact van 10 tot 15 nieuwe medewerkers. Met onderaannemers erbij, zal dit werk opleveren voor 20 tot 30 mensen”, zegt Hofman.

Het gaat de laatste tijd hard vooruit voor scheepshersteller Flanders Ship Repair in de Noordzeestraat, die op zes maanden uit groeide tot de Flanders Ship Repair Group. “We haalden mee het contract voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvloot binnen, namen Antwerp Marine Technics over van Kotug Smit en richtten voor dit droogdok de vennootschap Flanders Dry Dock op. Onze 30 medewerkers van Flanders Ship Repair in Zeebrugge kregen er zo op korte tijd 18 collega’s in Antwerpen bij. En straks komt er nog versterking voor het drijvend droogdok. In het ideale geval plan je als ondernemer een gespreide groei maar dit waren opportuniteiten die we niet konden laten passeren.”

Voor dokmeester Geert Deleye was het na vier maanden leven als een Viking in Noorwegen een blij weerzien met vrouwlief Corine Deboodt.
Voor dokmeester Geert Deleye was het na vier maanden leven als een Viking in Noorwegen een blij weerzien met vrouwlief Corine Deboodt.© RJ

Viking aan boord

De opmerkelijkste passagier van het sleepkonvooi was een stoere Viking… uit Ruddervoorde. Geert Deleye wordt de dokmeester en vertoefde vier maanden in Noorwegen om het project te begeleiden. “Ik heb haar geen minuut alleen gelaten. Nu ken ik ze bijna helemaal van binnen en van buiten”, zegt hij, na het hartelijk weerzien met vrouwlief Corine Deboodt op de kade.

Al keek ze even bedenkelijk naar zijn uitgegroeide kapsel. “In Noorwegen is het leven bijzonder duur. Een kappersbeurt voor maar liefst 80 euro liet ik aan me voorbijgaan. Ook de horeca is niet bepaald voordelig: een pint kost er 13 euro. Ik leerde wel een aantal Noorse woorden: ‘tak’ betekent dankjewel.”


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Droogdok Zeebrugge 22/01/20360YouTubehttps://www.youtube.com/user/KrantWVL480270https://www.youtube.com/video4801.0Krant Van West-Vlaanderenhttps://i.ytimg.com/vi/I1lcacAxA1M/hqdefault.jpg

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.