Verliest kerk Bikschote spits?

De kerkfabriek van Bikschote gaat samen met de verenigingen na welke toekomst de kerk kan hebben. Ze stellen onder meer voor om de spits af te breken.

Of er effectief iets zal veranderen op korte termijn is nog maar de vraag, want het gemeentebestuur wil eerst de kerk van Poelkapelle aanpakken. De onbeschermde Sint-Andreaskerk in Bikschote is een hallenkerk met drie beuken, gebouwd in 1922-1924. De spitse toren is opvallend hoog en een oriëntatiepunt in de wijdere omgeving. De bouwvallige staat van de kerk vraagt een dringende aanpak. De kerkfabriek en een aantal verenigingen zaten al samen om na te denken over de toekomst van hun kerk. De bedoeling is om de onderhoudskosten en de uitbatingskosten te reduceren. Dat bekomt men door de torenspits af te breken en de lekkende dakvolumes te verminderen.

Ontmoetingsruimte

In de kerk zou een ontmoetingsruimte gecreëerd worden, terwijl de Mariazaal zou integreren in de gemeentelijke basisschool. In het bestaande koor wil men de nieuwe liturgische ruimte inrichten. Dat zou uitgebreid kunnen worden in de ontmoetingszaal met behulp van een opengaande wand. Het orgel wil men het liefst behouden. De sacristie kan ingericht worden als keuken. Volgens burgemeester Alain Wyffels zou men in fasen het project kunnen beginnen, na consultatie van de bevolking. “Maar wij zijn geen trekker van het project. Eerst moet de kerk van Poelkapelle aangepakt worden”, aldus de burgemeester.

(pco – foto pco)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.