VZW De Wullepitmolen start alles terug op: “Molenaar zijn, is meer dan graan malen”

Jos Demaree, voorzitter van de vzw Wullepitmolen bij de Couchezmolen in Zarren. © Foto Kurt
Sarah Gadeyne

Als gevolg van de coronamaatregelen lagen de molens van Kortemark een hele tijd stil, zelfs de molenaars mochten een tijdje niet binnen. De molens gingen pas begin juli terug open voor publiek, met voldoende voorzorgsmaatregelen. De molenaars van vzw De Wullepitmolen starten alles nu terug op.

Voorzitter Jos Demaree (58) was in zijn jeugd al gefascineerd door de molens in Zarren, waar hij opgroeide. “Ik volgde in 1991 een molenaarscursus, waar ik toevallig iemand ontmoette die ook in Zarren gewoond had. Samen richtten we met nog andere geïnteresseerden de vzw De Wullepitmolen op, om die molen te redden van verloedering. Er werd immers niet naar de molen omgekeken en er moesten dringend opknapwerken gebeuren”, vertelt Jos hoe alles startte. Hij is zelf al bijna 30 jaar molenaar en zag de vzw groeien. “We hebben zes actieve molenaars en we houden drie molens draaiende in het weekend: de Couchezmolen, de Wullepitmolen en de Kruisstraatmolen. Nieuwe molenaars zijn welkom, maar je moet wel liefhebberij hebben in de stiel. Jonge mensen starten soms aan de opleiding en haken dan af.” In oktober start er opnieuw een molenaarscursus van Molenforum Vlaanderen.

Ook weerman

We vonden Jos in de prachtige witte Couchezmolen, de hoogste molen van België, die dit jaar 150 jaar bestaat. “Ik kom vandaag ‘draaien’ met de molen. We malen hier echt nog en mensen kunnen de molens ook bezoeken wanneer ze open zijn.” Maar molenaar zijn is meer dan graan malen. “Een molenaar is ook weerman, want je moet weten of het wel veilig is de molen te laten draaien, en naar waar je de wieken moet draaien om de wind te vangen. Je moet ook kennis hebben van het mechanisme zodat je er veilig kan werken, want er zijn veel draaiende onderdelen die niet zomaar gestopt kunnen worden. We onderhouden de molens ook, we doen kleine herstellingen en houden de gemeente op de hoogte van wat best opgeknapt of hersteld wordt. En we houden een oogje in het zeil om verkeerde restauraties te voorkomen.”

Molengemeente

“In tegenstelling tot wat je zou verwachten moet een molenaar niet echt sterk zijn. Alles werkt met hefbomen, katrollen en met de kracht van de wind op de draaiende wieken zodat je zelf zelden fysieke kracht nodig hebt.”

Jos is blij dat hij met de vzw heeft kunnen meehelpen aan de herwaardering van de molens. “Kortemark is echt een Molengemeente, met maar liefst vier (werkende) molens, een unicum in België. De toeristische dienst promoot de molens ook, zo is er een molenfietsroute, molenjenever en molenkoekjes, en de Kortemarkse Molendag lokt telkens veel volk.”