Tweelingbroers trekken met Red Side Academy binnenkort heel België rond
De Red Side Academy gaat ‘on tour’. De tweelingbroers Youssef en Younes El Haddaji (23) willen op verschillende pleintjes in België voetbalwedstrijden organiseren.
Het project Red Side Academy is de opvolging van het project Red Side van wijlen Gino Derveaux, die in 2015 overleed. Youssef en Younes El Haddaji keken op naar Gino en voetbalden bij Red Side sinds hun prille tienerjaren.
“Gino was straathoekwerker en wou jongeren bij elkaar brengen door hen samen te laten voetballen. Van 1984 tot 2015 kwamen duizenden jongeren – ook van buiten Kortrijk – af naar de toen nog leegstaande gebouwen van Vetex waar Gino voetbalwedstrijdjes organiseerde. Je kon er zeven dagen op zeven terecht. Ook na zijn werkuren bleef Gino ter plaatse en voetbalde hij mee met de jongeren. De avond werd afgesloten met een spel zonder grenzen. We speelden spelletjes terwijl we bijleerden en een quiz speelden.”
Tweede vader
Voor de jongeren was Gino een voorbeeldfiguur en een tweede vader. Het verlaten gebouw van Vetex was als zijn thuis. “Gino was er altijd en had er zelf doelen geplaatst.” Na het overlijden van Gino in 2015 bleven veel jongeren die op de pleintjes opgroeiden verweesd achter. “We zagen verschillende jongeren in de criminaliteit en de drugswereld terechtkomen. Sommigen moesten naar jeugdinstellingen. Gino was er niet meer om hen op het rechte pad te houden. Het luisterend oor was weg.”
Toen de jongeren al twee jaar met het verdriet van het wegvallen van hun vriend Gino worstelden, kwam een oproep van de Koning Boudewijnstichting voor ‘ID-City’, voor jongeren tussen 15 en 25 jaar die iets wilden doen voor samenwerkingen in de stad. Younes diende ook een project in waar hij het werk van Gino Derveaux wou verder zetten en hij won 5.000 euro. Samen met zijn tweelingbroer Youssef kocht hij T-shirts met ‘Red Side’ op om weer samen voetbal te spelen.
“We lieten ons bijstaan door de stad en de sportdienst, werden een erkende sportvereniging en na drie jaar zijn we een vzw. We krijgen nu ook subsidies van stad Kortrijk voor onze basiswerking. We trainen normaal twee keer per week, op vrijdagavond met de +16-jarigen en op zondagnamiddag met de -16-jarigen. Af en toe organiseren we ook voetbal voor meisjes.”
Youssef en Younes hebben echter nog meer plannen. Ze willen bijlessen organiseren en sprekers uitnodigen die jongeren kunnen vertellen hoe ze het kunnen maken in het leven. “Onze pijlers zijn plezier, ontmoeting, vrijheid, respect en ontwikkeling. Deze laatste pijler is voor ons de belangrijkste. “Je kan plezier hebben in het leven en elkaar ontmoeten, maar jongeren dromen en hebben nog veel te leren op vlak van diversiteit en hoe om te gaan met elkaar. Daar willen we op inzetten!”
Subsidies en steun
Younes en Youssef zijn geboren in Brussel en wonen in Kortrijk. Ze volgden allebei logistiek management in Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen en Marketing bij Thomas More in Mechelen. Youssef werkt nog als jobstudent en is bijna afgestudeerd. Younes werkt bij de klantenservice van ING.
“Pleintjes worden vaak negatief bekeken maar ze zijn heel waardevol”
Onlangs kregen de broers groen licht voor subsidies voor Red Side on Tour. Van het Steunfonds van het licht, die initiatieven voor jongeren en volwassenen steunt, krijgen ze financiële steun waarmee ze voetbalschoenen en kledij kunnen kopen voor voetbalwedstrijdjes en -tornooitjes. Met een gesponsorde minibus van een marketingbedrijf uit Limburg kunnen ze vier jaar lang het land rondtrekken om voetbalwedstrijden te organiseren op pleintjes.
“Via Instagram – waar we veel volgers hebben – kunnen jongeren hun stad voorstellen om er een wedstrijd op een pleintje te organiseren. Via een poll laten we de jongeren kiezen tussen steden, en we trekken naar de stad met de meeste stemmen. We starten in Kortrijk en denken dan naar Harelbeke, Menen en Waregem te gaan, waar we al veel mensen kennen. Het is ons doel om verder te verspreiden en elke zaterdag op een andere plaats neer te strijken.” Wanneer Red Side on Tour kan starten, zal afhangen van de coronamaatregelen.
Geen drempels
“We zijn al veel op pleintjes in Kortrijk actief en organiseren er niet alleen voetbaltornooitjes, maar we laten ook jongeren aan het woord. Elk pleintje heeft een verhaal. Soms worden pleintjes negatief gezien en denken de mensen dat pleintjes een broeihaard zijn voor criminaliteit en dat jongeren er enkel rondhangen. Dat gebeurt soms, maar er zijn ook veel positieve dingen. Wij weten welke impact die pleintjes kunnen hebben op een kind. Ze hebben meer waarde dan je denkt. Er is ontwikkeling, verbondenheid, solidariteit en respect! Een pleintje is ook de plaats waar er geen enkele drempel is op gebied van taal, beperking, achtergrond of aandoening. Het is een plaats waar iedereen welkom is!”
De broers zijn ook nog van plan om een boek te schrijven over pleintjes in België. Ook een pleintjescompetitie met een klassement is één van de dromen van Youssef en Younes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier