T’Hope schenkt soep op de ‘zulle’ in Roeselare

Tijdens het soepmoment maken de vrijwilligers tijd voor een gezellige babbel vanuit het raam of de voordeur. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Door de huidige crisis werd de armoedeorganisatie T’Hope vzw uitgedaagd om hun verbindende groepsaanbod op een andere manier te organiseren. Met deze soepbedeling hopen ze zoveel mogelijk leden te bereiken.

T’Hope is naast een welzijnsschakel een vereniging waar armen het woord nemen en organiseert in de ruime regio rond Roeselare een laagdrempelig ontmoetingsaanbod voor mensen in armoede en sociale uitsluiting. “Onze wekelijkse ‘soep met babbeltjes’ op donderdagmiddag moesten we noodgedwongen annuleren”, vertelt projectwerker Hanne Heyndrickx.

Levering met bakfiets

“Ondertussen kunnen we sinds deze week, dankzij middelen van Welzijnszorg, het soepinitiatief bij onze mensen thuis organiseren, elk op hun eigen ‘zulle’. Tijdens dit soepmoment maken onze vrijwillige medewerkers tijd voor een gezellige babbel vanuit het raam of de voordeur. Mijn collega en ik bezorgden woensdag en ook nog vrijdag en zaterdag de 150 liter verse bloemkoolsoep met een bakfiets bij een honderdtal gezinnen. De soep wordt bereid door vrijwilligers. We laten vooraf aan die mensen weten dat we zullen langskomen. Zijn ze niet thuis dan laten we de soep op hun drempel achter.”

Ook het groepsaanbod gaat voorlopig niet meer door, maar bij de meest kwetsbaren bleven we wel huisbezoeken aan de voordeur doen. “We zijn begin april een facebookgroep gestart waarbij we een 80-tal leden van de volwassenenwerking bereiken”, aldus Hanne.

“Vooral de psychische draagkracht van onze leden wordt zwaar belast”

“Daar zetten we elke dag filmpjes met een aantal uitdagingen op en wat info rond corona. Langs die weg houden we ook voeling met onze kinder- en jongerenwerking Jakedoe. Dit gaat over 40 à 50 jongeren tussen de 12 en de 25 jaar. Met deze soepactie willen we vooral de mensen bereiken die digitaal niet zo bedreven zijn.”

Buitenspeelpakket

“De huidige crisis heeft voor onze doelgroep een niet te onderschatten impact. Door het hamstergedrag werden zij noodgedwongen verplicht om duurdere producten te kopen. Zij hebben maar een beperkt budget per week. Hierdoor komt armoede heel dichtbij. Momenteel is dat wat gestabiliseerd. Tegenwoordig wordt vooral de psychische draagkracht van onze leden zwaar belast. De angst om ziek te worden, de eenzaamheid omdat hun hulpverleners niet meer bereikbaar zijn of alarmsignalen van de jongerenwerking. Zij zijn elke dag thuis, kleinbehuisd met grote gezinnen. Dat zorgt voor een extra stressfactor binnen die families. Daarom gaan we bij die gezinnen met kinderen langs met een buitenspeelpakket dat door Rotarakt werd gesponsord. We dagen onze jonge leden uit om de komende dagen met de speelgoedartikelen verschillende opdrachten uit te voeren.” (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier