Theater Platteau brengt ‘Den Bourgeois’ in peuterbad van Spillebad in Roeselare

Wouter Vander Stricht

Theater Platteau uit Roeselare speelde voor de lockdown drie voorstellingen van ‘Den Bourgeois’ van Molière, maar keek dan noodgedwongen maanden werkloos toe. Tot 5 juli wordt het stuk nog zes keer gebracht, maar dan wel met de nodige coronamaatregelen. Woensdagavond was de eerste keer.

Theater Platteau brengt altijd dat tikkeltje meer en dat was ook zo met ‘Den Bourgeois’, een bewerking van het stuk van Molière. “De drie voorstellingen die we nog konden spelen voor de lockdown werden op applaus onthaald”, zegt productielieder Kris Vansteelandt.

Theater Platteau is voor het eerst in zijn geschiedenis in Roeselare neergestreken. De 23 voorgaande jaren speelde men telkens in Izegem, voornamelijk in Kasteel Wallemote. “Maar ook op enkele andere locaties toen er werken waren aan het kasteel. We voelden echter dat we daar aan het einde van ons Latijn geraakten. Gezien onze groep ondertussen uit een merendeel aan Roeselarenaars bestaat, gingen we in de stad op zoek naar een geschikte locatie. Wij zullen nooit in een gewone zaal spelen, we kiezen altijd voor een aparte setting. Ik had mijn oog al laten vallen op het Spillebad en we kwamen tot een overeenkomst met de stad Roeselare. We zijn de stad ook dankbaar omdat onze huurovereenkomst verlengd werd. Je ziet ook aan heel wat zaken dat de stad vooruitstrevend is. We hebben dan ook de intentie om hier in Roeselare te blijven. Maar wellicht wel op een andere, minder grote locatie dan het Spillebad. De zaal hier heeft een opvallend goede akoestiek. We speelden dit keer een stuk dat toegankelijk werd gemaakt voor een groter publiek. Vroeger speelden we al vaker kamertheater, nu hadden we 17 voorstellingen voor 90 toeschouwers uitverkocht.”

Extra repetitites

Maar na de derde opvoering ging het slot er op. De acteurs Dirk Fiems, Filip Vanderbeke, Gino Debeyne, Rufus Six, Myriam Anne, Anke Allaert, Isabel Bourgeois en Siska Houthoofd moesten lijdzaam toezien. “Dat was natuurlijk een ferme klap voor iedereen die bij Theater Platteau betrokken is. Je werkt daar maanden naar toe en in een vingerknip is het gedaan. We zagen elkaar ook lange tijd niet meer. Maar ondertussen rijpte wel de idee bij regisseur Bart Cafmeyer en mezelf om te proberen te hernemen. Het stuk leent er zich toe om te spelen met respect voor de afstand. Het is sowieso al een gekke regie en Bart Cafmeyer heeft daar op een geniale manier een mouw zien aan te passen. Zelfs de innige momenten gebeuren nu vanop afstand. De acteurs spelen met een doorzichtig mondmasker, zodat de mimiek nog duidelijk zichtbaar is. In een reeks extra repetities hebben we de nieuwe regie ingeoefend.”

Vriendendienst

Vanaf 1 juli is optreden voor een beperkt publiek opnieuw mogelijk. “Van 1 tot en met 5 juli spelen we nog zes voorstellingen, die allen in een mum van tijd uitverkocht waren. Langer spelen was niet mogelijk, omdat enkele van onze acteurs op reis vertrekken. Bovendien moeten we ons decor in het Spillebad ook nog afbreken. Voor de belichting hebben we overigens nog steun gekregen van bevriende gezelschappen die ons materiaal leenden.”

“Wij zullen nooit in een gewone zaal spelen, we kiezen altijd voor een aparte setting”

Financieel is dit jaar sowieso een aderlating. “In plaats van ruim 1.500 toeschouwers, moeten we het nu met een fractie doen. Omdat iedereen op de tribune in zijn of haar bubbel op anderhalve meter afstand moet zitten, is het aantal plaatsen van 90 naar 30 gereduceerd. De toeschouwers moeten een mondmasker dragen. Toch in de tribune, want in de foyer waar ons horecagedeelte is neergepoot, hoeft dat niet. We hebben uiteraard de investeringen gedaan om alles zo veilig mogelijk te houden. Maar de volgende jaren zullen we de tering naar de nering moeten zetten. We zijn nu al aan het uitkijken voor een nieuw stuk dat ook coronaproof haalbaar is.”

www.theaterplatteau.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.