Stemband Hopchora bestaat 25 jaar en lanceert eigen jubileumbier

Lucrèce Louwagie, dirigent Alexander Besant, Veronique Paesbrugghe, voorzitter Pascal Degrande en Kristel Marchand. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Stemband Hopchora uit Poperinge viert haar zilveren jubileum en start het feestjaar met de première van Chorist: een bier ontwikkeld en gebrouwen in samenwerking met de Poperingse brouwerij De Plukker. Op zaterdag 18 september geeft het koor een optreden op de Grote Markt.

De eerste repetitie van Hopchora, later herdoopt tot Stemband Hopchora, vond op 2 oktober 1996 plaats in het Hof van Commerce. Dat gebeurde op initiatief van voorzitter Bart Wemaere en dirigent Lieve Hutsebaut. Zij werd vanaf 1998 opgevolgd door Dominiek Orroi, die in 2015 op zijn beurt het stokje aan Alexander Besant doorgaf. “Vanaf 1997 brachten we eerst jaarlijks, later tweejaarlijks een groot eigen concert en we verzorgden ook tal van gastoptredens, academische zittingen en nieuwjaarsconcerten in de regio. Het eigentijds repertoire en de dynamische concerten met choreografie zorgden er al snel voor dat Stemband Hopchora een gevestigde waarde werd binnen het rijkgevulde culturele landschap van Poperinge”, zegt huidig voorzitter Pascal Degrande.

Vandaag bestaat het koor uit een 40-tal enthousiaste zangers die elke woensdag het beste van zichzelf geven tijdens de repetities, dit onder de kundige leiding van dirigent Alexander Besant.

Nieuw bestuur

Ook Stemband Hopchora ontsnapte niet aan de pandemie en werd door de maatregelen voor maanden het zwijgen opgelegd. De noodgedwongen pauze zorgde eind vorig jaar voor een bestuurswissel: voorzitter Bart Wemaere gaf de leiding door aan Pascal Degrande, die samen met Alexander Besant en Lucrèce Louwagie, op zoek ging naar versterking. Het bestuur kan sinds begin dit jaar ook rekenen op de tomeloze inzet van Kristel Marchand en Veronique Paesbrugghe. Na de tweede lockdown ging men in juni opnieuw van start met de repetities, eerst in ‘OC de Rookop’ in Reningelst en sinds eind augustus in de Gotische Zaal van het stadhuis van Poperinge.

Met het bier willen wij een deel van het financieel verlies van afgelopen jaar opvangen

Tijdens de lockdown bleef de nieuwe stuurgroep niet bij de pakken zitten en werkte een reeks initiatieven uit om het 25-jarig bestaan te vieren. “Als Poperingse vereniging en met de verwijzing naar hop in onze naam, kwamen wij al snel uit bij een eigen biertje dat ‘Chorist’ gedoopt werd, koorzanger in het Engels. We gingen aan de slag met Kris Langouche van brouwerij De Plukker, wat resulteerde in een licht, blond biertje (4,7%) met toetsen van eigen hop en een kruidige afdronk. Met de verkoop van ons bier willen wij ons feestjaar op een gepaste manier inzetten en ook een deel van het financieel verlies van afgelopen jaar opvangen”, aldus nog de voorzitter. Het bier wordt te koop aangeboden voor 23 euro per karton van 12 flesjes, dit vanaf 18 september. Geïnteresseerden kunnen nu al een bestelling plaatsen bij de koorleden of via mail: hopchora@gmail.com.

Nieuwe leden welkom

“In de nabije toekomst plannen wij een aantal kleine optredens tijdens het najaar. Zo zijn we onder andere te zien tijdens ‘Lekker Westhoeks’. We brengen op zaterdag 18 september om 17 uur een aangepast programma op de kiosk op de Grote Markt. Verder plannen wij nog een concertje op 11 november en zijn wij, op vraag van de Poperingse Cultuurraad, op 10 december ook te gast op de uitreiking van de Poperingse Cultuurtrofee. Verder zijn wij volop bezig met de voorbereiding van ons jubileumconcert dat eind mei of begin juni 2022 plaatsvindt”, vertelt voorzitter Pascal Degrande nog.

“Zoals elke vereniging zijn ook wij steeds op zoek naar nieuwe enthousiastelingen om onze rangen te versterken. Heb je zin om te zingen en te proeven van de unieke sfeer bij Stemband Hopchora? Dan ben jij onze man of vrouw! Muzikale kennis en ervaring zijn pluspunten, maar geen absolute vereisten. Een mailtje naar hopchora@gmail.com volstaat, wij nemen dan zo snel mogelijk contact op om verder af te spreken”, besluit Pascal Degrande.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.