Scouts Tielt wil coronajaar zo rap mogelijk vergeten: “Liefst nu Scoutsjaar zonder bubbels”

De leiding van Scouts Tielt met Clément Braekevelt, Marie Haemers, Annelien Spriet, Enna Maes, Pieter-Jan Warnez, Katoo Steyaert, Mathis Billiet, Jenssen Pelgrims en vooraan, liggend op de grond, Charles-Henri Verleye.©Wouter Meeus foto WME
De leiding van Scouts Tielt met Clément Braekevelt, Marie Haemers, Annelien Spriet, Enna Maes, Pieter-Jan Warnez, Katoo Steyaert, Mathis Billiet, Jenssen Pelgrims en vooraan, liggend op de grond, Charles-Henri Verleye.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Vele verenigingen zien stilaan het licht aan het einde van de tunnel en kunnen op nieuwe plannen broeden. Zo ook de Scouts van Tielt, die het liefst zo rap mogelijk het coronajaar achter zich willen laten. Leidster van de kapoenen Annelien Spriet (19) toont zich alvast hoopvol.

Hoe zag jullie werking eruit tijdens het hele coronagebeuren?

“Ook bij ons was het een hele aanpassing toen we hoorden dat corona ervoor zorgde dat er heel wat dingen zouden veranderen. Het was vaak een hele puzzel maar het is ons wel elke week opnieuw gelukt om een zo leuk mogelijke activiteit aan onze leden te geven. Jammer genoeg daagden minder leden op door klasquarantaines en door de aanbeveling van één hobby.”

“Ik denk dat wij ondanks corona sowieso een vereniging zijn gebleven. Elke keer pasten we onze werking aan de toen geldende maatregelen aan en daardoor bleven we goed draaien. Hoewel alles tot nu toe goed verlopen is, hopen we snel terug op de normale gang van zaken.”

Hebben jullie activiteiten moeten annuleren en heeft dit tot eventuele inkomstenverliezen geleid?

“We hebben niet heel het jaar door activiteit kunnen geven waardoor er ook geen enkele tak op weekend is kunnen gaan. Onze jaarlijkse evenementen zoals Dag van de Ronde, spaghetti-avond… zijn ook niet door kunnen gaan.”

“De verschillende takken hebben op creatieve manier financiële acties moeten verzinnen die coronaveilig waren. Zo hebben de jonggivers gepersonaliseerde kaartspelen gemaakt en gaan de givers sokken ontwerpen.”

“Dit jaar hadden we ook grote plannen voor een vernieuwde editie van onze jaarlijkse Scoutsfuif, jammer genoeg is ook dit door corona in het water gevallen. Hierdoor hebben we wel heel wat inkomsten gemist, maar we hopen dat we volgend jaar dubbel zo hard kunnen knallen! We waren dan ook heel blij dat onze tweede editie van Dagdisco in september wél mocht doorgaan. Dit was gelukkig een heel groot succes.”

Wat hoop je dat 2021 zal brengen?

“Met de hele leiding hopen we dat we een normaal Scoutsjaar tegemoet kunnen gaan waarbij we toffe activiteiten, evenveel leuke vergaderingen, evenementen, weekends en kampen mogen beleven maar liefst zonder corona. We hebben met alle plezier aangepaste activiteiten gegeven maar de oude manier staat nog altijd bovenaan onze lijst: samenkomen en onze leden zien ravotten met hun kameraden.”

Zijn er al plannen gemaakt voor het nieuwe Scoutsjaar?

“We trappen opnieuw af met ons startweekend en Dagdisco. We hopen dat we eindelijk van start kunnen gaan met onze vernieuwde editie van de Scoutsfuif. Hopelijk kunnen de verschillende financiële activiteiten zoals de spaghettiavond nu wel doorgaan want ook die staan opnieuw op de planning. Het meest hopen we op een zo normaal mogelijk Scoutsjaar zonder bubbels!”

Wat heeft het coronajaar jullie als vereniging geleerd?

“Dankzij corona is het nog maar eens duidelijk geworden dat niets ons tegenhoudt om elke week voor onze leden paraat te staan. Deze coronapandemie leerde ons om nog beter samen te werken, nog creatiever uit de hoek te komen en nog beter te communiceren. Het is ons gelukt om als één blok elkaar te helpen en flexibel om te springen met de problemen. Het werd extra duidelijk dat we een hechte bende zijn die aan hetzelfde touw trekken. Via deze weg zou ik graag de groepsleiding nog eens extra in de bloemetjes willen zetten. Zij stonden keer op keer paraat.”

Wat betekent Scouts Tielt voor jou persoonlijk?

“Wekelijks naar de Scouts gaan, is voor mij een uitlaatklep, al van bij de kapoentjes. Niet alleen als lid maar nu ook als leiding geniet ik elk weekend volop van de Scouts. Het geeft mij voldoening als ik zie dat onze leden ook zo aan het genieten zijn. Dan weet je dat zij met hetzelfde gevoel naar huis keren na de activiteit.”

“Ik zou de Scouts voor geen geld van de wereld meer willen missen. De voorbije coronacrisis heeft mij ook doen inzien hoeveel waarde ik aan de Scoutsmomentjes hechtte. Online activiteiten of vergaderingen zijn duidelijk niets voor mij!”

Een laatste boodschap voor de leden?

“Hopelijk zien we elkaar allemaal weer deze zomer op kamp en zo niet verwelkomen we jullie graag terug in september! Wees voorzichtig en tot snel. Een stevige Scoutslinker van de voltallige leiding. Jullie worden gemist!” (KeMa)

Scouts Tielt

Opgericht in: 1994.

Groepsleiding: Jeff De Weerdt, Oscar Carpentier en Pieterjan Spriet.

Ledenaantal: 260.

Lokaal: Watewy Tielt.

“Iedereen is uiteraard welkom bij onze vereniging. De enige voorwaarden zijn dat je tussen de zes en 18 jaar oud bent en dat je elke zaterdagnamiddag van 14 tot 17 uur met een goed humeur paraat kan staan. Als vereniging dragen wij de waarden vriendschap, samenhorigheid, respect voor elkaar, behulpzaamheid, avontuur… hoog in het vaandel. Dus kom bij interesse zeker eens proeven van de sfeer en gezelligheid. Laat jou interesse blijken via inschrijvingen@scoutstielt.be .”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.