Scouts CASA Oostduinkerke zetten het nieuwe werkjaar goed in, met een nieuw lokaal en een groeiend ledenaantal

© (Foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Jarenlang werd de scoutsvereniging CASA Oostduinkerke in het ongewisse gelaten over hoe het nu verder moest met hun clublokaal waar ze uit hun voegen barstten. Zou er een nieuw lokaal komen op dezelfde site of moesten ze verhuizen? Eindelijk is de kogel door de kerk: tijdens een vergadering met het gemeentebestuur werden concrete afspraken vastgelegd over de komst van hun nieuwe lokaal.

Al jaren gingen er geruchten dat het huidige scoutslokaal, dat intussen te klein is, zou moeten wijken voor een verkaveling goedkope woningen, maar toch verzekerde schepen Lander Van Hove de scouts al eerder dat er rekening zal worden gehouden met hun wensen. Samen met het gemeentebestuur bezochten de scoutsleiders een tijd geleden enkele nieuwbouwprojecten.

“Maandag 13 september zat een delegatie van de werkgroep samen met burgemeester Marc Vanden Bussche, schepen Van Hove, Stefaan Wydooghe en Jozefien Debaeke om concreet af te spreken hoe de komst van het lokaal er specifiek zal uit zijn”, zegt Lukas Lecluyse, takleider Givers, verantwoordelijke communicatie en online omgeving en lid van de Werkgroep Nieuw Lokaal. “Op die vergadering werden een aantal belangrijke zaken vastgelegd. Onze scouts blijven op de huidige locatie, op de site van de jeugdherberg.”

“Na de lokaalbezoeken van Hoboken en Aalter werd duidelijk dat het vooropgestelde budget niet toereikend was. Er werd beslist om het budget te verdubbelen. Verder werden enkele belangrijke compromissen gesloten: de scouts hoeven hun lokalen niet te delen met andere verenigingen, op sporadisch gebruik van een multifunctionele ruimte na, verhuur van het lokaal tijdens de zomermaanden is mogelijk aan beperkte groepen, de behoeftennota die de werkgroep heeft opgesteld wordt als valabel document integraal meegenomen in de plannen. Verder werd ook een duidelijke timing benadrukt. De bouw van het lokaal wordt voltooid in 2023. Dit jaar nog wordt het lastenboek uitgestuurd en architecten aangeworven. Ook enkele kandidaten van onze scouts mogen hieraan deelnemen.”

Lukas is ook trots op de snelle groei van het aantal leden: “De afgelopen 5 jaar is het ledenaantal van scouts CASA Oostduinkerke verdubbeld. De laatste jaren experimenteren we dan ook met nieuwe formules. We zijn er trots op dat we vanaf dit jaar de Woudlopers in onze scouts mogen verwelkomen. Deze nieuwe tak wordt gevormd met kinderen van het 5de en 6de leerjaar. Daardoor wordt zowel de Welpentak als de Jojotak 2 jaar. De Woudlopertak biedt heel wat voordelen. De Welpentak wordt een heel stuk kleiner, waardoor de leiding beter kan inspelen op de noden van elk kind. Ook grote leeftijdsbarrières verdwijnen. Woudlopers leren dat scouting niet alleen ravotten is. Ze worden langzaam en spelenderwijs in contact gebracht met onze tradities en waarden.”

De scoutsvereniging trapt het nieuwe jaar af met een openingsactiviteit. Op zaterdag 25 september zijn alle (nieuwe) leden en hun ouders welkom aan het scoutslokaal vanaf 13 uur. Sympathisanten zijn welkom voor een drankje vanaf 17 uur. Adres: Duinparklaan 41 C, Oostduinkerke – info leidingcasaodk@hotmail.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.