Scouts Casa Oostduinkerke heeft meer leden dan ooit: “Meerwaarde voor toekomst van jeugd”

Vlnr: scoutsleiders Gustaaf Verriest, Emma Vandecasteele, Elise Sticker, Chanel Baeyaert, Lukas Lecluyse
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Heel wat verenigingen zien hun ledenaantal slinken of stagneren, bij scouts Casa stellen ze daarentegen de afgelopen jaren een ware ‘booming’ vast. Daar zit de enthousiaste leiding zeker voor iets tussen. Lukas Lecluyse, takleider van de jojo’s en communicatieverantwoordelijke spreekt in naam van het hele team.

“Ik ben zelf al 12 jaar bij de scouts, en ik ben overtuigd van de grote meerwaarde van een jeugdbeweging”, zegt Lukas. “Waar kunnen en mogen kinderen vandaag nog ‘volle bak’ ravotten, hun grenzen opzoeken en verleggen? Dingen samen doen is ook een voedingsbodem voor mooie vriendschappen.”

“We hebben ook flink aan ons imago gewerkt. Onze maatschappij verandert snel, en we proberen in te spelen op wat ouders en begeleiders belangrijk vinden. Daarom volgen we als leiding vormingen en cursussen. Het is vandaag niet altijd eenvoudig om te voldoen aan de hoge verwachtingen, maar we doen daar keihard ons best voor. Dankzij een jong en dynamisch leidingteam waait er een nieuwe wind door onze scouts, en aan het toenemend aantal inschrijvingen is te zien dat het aanslaat!”

“Het ontstaan van scouts Casa dateert van voor mijn tijd, maar de naam Casa vindt daar zijn oorsprong” vervolgt Lukas. “66 jaar geleden bouwden de Kajotters zelfgemaakte houten hutjes uit takken die ze uit de duinen haalden. Die noemden ze ‘casa’, naar het Spaanse en Italiaanse woord voor huis. De Waalse kinderen hadden trouwens vaak een Spaans-Italiaanse achtergrond. Ze kwamen wekelijks samen. Alles gebeurde echter nog in de Franse taal, met blauwe uniformen en blauwe broekjes. Wat we nog hebben overgehouden uit die tijd zijn de geelgroene sjaaltjes.”

Vier takken

“Intussen zijn de scoutsleden onderverdeeld in vier takken: de Kapoenen (1ste en 2de leerjaar), de Welpen, de grootste groep (3de, 4de en 5de leerjaar), de Jojo’s (6de leerjaar tot 2de middelbaar) en de Givers (3de, 4de en 5de middelbaar). Voor de jongsten is het spelelement essentieel: hun fantasie en energie de vrije loop laten, kattenkwaad uithalen, kampen bouwen… Jojo’s of Jonggivers houden van avontuur en steken graag de handen uit de mouwen. Ze gaan graag nieuwe uitdagingen aan: vlottentocht, koken op houtvuur, slapen in patrouilletenten. Ze ontdekken wat echte scouting betekent, ze leren samen werken en zich engageren. Bij de Givers staat uitdaging centraal: jongeren prikkelen die aan de rand van volwassenheid staan met spannende en grensverleggende spelen en activiteiten. Voor hen is inspraak en samenwerking belangrijk!”

“We hebben nog nooit zoveel inschrijvingen gehad als dit jaar! Momenteel tellen we meer dan 160 leden, en dat in coronatijden. Er zijn dit jaar heel wat activiteiten geschrapt die normaal gezien onze kas moeten spijzen, zoals de Beach Party op 31 juli. Een goeie editie brengt 10.000 à 15.000 euro op, goed voor de werkingsmiddelen van het hele jaar. We hadden eigenlijk nieuwe tenten nodig, maar we hebben de oude nu laten herstellen.”

Fantastisch zomerkamp

“Pas eind mei is er beslist om het zomerkamp toch te laten doorgaan. En dat is echt fantastisch geweest! We hebben alles heel goed voorbereid om het helemaal coronaproof te laten verlopen. Het kamp werd ingedeeld in zones met linten. Elke tak vormde een bubbel.”

“Vroeger sliep de hele leiding in één tent, maar dat mocht deze keer niet. Ook alle activiteiten gebeurden apart, ieder in zijn eigen bubbel. We mochten ook geen excursies doen, maar met een beetje creativiteit was er genoeg te beleven op het domein in Menugoutte (Luxemburg).

Door het stijgende ledenaantal barsten de scouts uit hun voegen. Het clublokaal voldoet helemaal niet meer aan de vereisten. Omdat er geruchten circuleerden dat het lokaal zou moeten wijken voor een verkaveling, richtten de scouts een werkgroep ‘Nieuw Lokaal’ op, die bestaat uit twee leiders, twee oud-leiders en twee ouders.

Nieuw lokaal

“We hebben bij de gemeente aan de alarmbel getrokken”, verduidelijkt Lukas. “De burgemeester stelde voor om de twee scoutsgroepen van de gemeente samen te brengen, maar dat vonden we geen optie. We hebben elk onze eigen identiteit. Er kwam een positieve oplossing uit de bus: het meerjarenplan van deze legislatuur voorziet de bouw van een nieuw lokaal op de huidige locatie. Daar zetten we met heel veel zin mee onze schouders onder. Alleen weten we in deze onzekere coronatijden niet wanneer het project effectief groen licht zal krijgen.”

Wie zin heeft om eens te proeven van echte scouting, is altijd welkom. Dat kan elke zaterdag van 14 tot 17 uur in het clublokaal aan de Duinparklaan 41C in Koksijde.