Rotary Clubs helpen mee de mugheli in de lucht te houden
Vijfentwintig Rotary Clubs uit West- en Oost-Vlaanderen steunen de komende drie jaar de mughelikopter, een initiatief van Yves Peene van Rotary Club Roeselare – Mercurius. “Iedereen kan de helikopter nodig hebben.”
De mughelikopter staat al vierendertig jaar ten dienste van de West- en Oost-Vlamingen. Gemiddeld zevenhonderd keer per jaar rukt hij uit. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er dankzij de mugheli jaarlijks ongeveer veertig mensenlevens gered worden. Toch moet het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening die de heli uitbaat elk jaar opnieuw voldoende geld bij elkaar zien te krijgen om de helikopter in de lucht te houden”, zegt Yves Peene van Rotary Club Roeselare – Mercurius.
50.000 euro per jaar
Het jaarlijkse budget van de uitbating van de mughelikopter bedraagt meer dan 650.000 euro voor de twee heli’s die in België in de lucht hangen. Naast de helikopter die vanuit Brugge vertrekt is er ook een in Wallonië. “Het kan ons allemaal overkomen dat we hem nodig hebben. Spijtig genoeg wordt de helikopter na vierendertig jaar door de overheid nog steeds gezien als een experiment”, aldus Peene.
Twee jaar geleden zocht Yves Peene ter voorbereiding van zijn voorzitterschap van Rotaryclub Roeselare Mercurius contact met dokter Nicolas Müller, spoedarts en bezieler van de mugheli. “Heel veel mensen zeggen dat ze ons gaan helpen, maar doen dat uiteindelijk niet. Yves Peene bleef toch telkens terugkomen”, zegt de dankbare spoedarts. Peene wist uiteindelijk vijfentwintig Rotaryclubs te overtuigen om samen de mughelikopter financieel te steunen en zo in de lucht te houden. Die vijfentwintig clubs zullen de komende drie jaar telkens 50.000 euro in het project pompen, goed voor 150.000 euro in totaal. Het Rotary-logo werd inmiddels al op de helikopter aangebracht.
Vitaal belang
Gouverneur Carl Decaluwé bejubelt het initiatief van de Rotary Clubs: “De voorbije maanden hebben ons geleerd dat gezondheidszorg heel belangrijk is. De mughelikopter heeft een vitaal belang binnen de medische spoedinterventies. Alle hulp om de helikopter in de lucht te houden is welkom.”
De gouverneur gaat binnenkort ook contact opnemen met de bevoegden in het Nederlandse Zeeland om te kijken of er daar iets mogelijk is. Decaluwé hoopt ook dat de federale overheid het belang van de helikopter inziet. “Op mensenlevens staat er geen prijs. Spijtig genoeg is het nu telkens krabben om het budget bijeen te krijgen. (BF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier