Roeselaarse computerclub komt opnieuw bijeen: “De nieuwigheden proberen te volgen”

Enkele leden en bestuursleden van de Roeselaarse computerclub. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Al meer dan dertig jaar wil de vzw Midden West-Vlaamse Hobby Computerclub Roeselare computerliefhebbers, die de computer gebruiken bij het uitoefenen van hun hobby, een aanzet geven om hun opgedane kennis individueel verder te ontwikkelen. Op de zolder van basisschool Mozaïek beschikken ze over een goed uitgerust lokaal.

“Tijdens de dagelijkse treinritjes van huidig secretaris Rik Durnez en enkele andere Roeselarenaars die in Brussel werkten, ontstond het idee om een computerclub op te richten”, vertelt Erik Depoortere (80), die al van in het prille begin lid is. “Oorspronkelijk vonden die vergaderingen plaats in Au Damier. Daarna verhuisden we naar De Beurze en iets later naar Licht en Ruimte. Momenteel zitten we al een zevental jaar op de zolder van basisschool Mozaïek. Hier zijn we perfect geëquipeerd. We beschikken over een multimedialokaal waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Een projector met groot projectiescherm, een geluidsinstallatie en wie dat wil kan met zijn eigen laptop draadloos op het net.”

Hun werking is in de loop der jaren veel veranderd. “We hebben het begin van het internet meegemaakt”, merkt Eric op. “De computertechnologie evolueert razendsnel. Die nieuwigheden proberen we te volgen en aan onze leden voor te stellen. Dankzij die voortdurende ontwikkelingen heb je telkens nieuwe doelen en dat houdt een mens jong.”

Vijftigplussers

Het zijn volgens voorzitter Kevin Florin vooral vijftigplussers die tot hun meest actieve leden behoren. Kevin woonde als kind al de initiatielessen bij met zijn opa, die toen ook in het bestuur zat. “Jonge mensen zijn opgegroeid met de computer. Als ze iets niet snappen gaan ze spontaan zelf op zoek op het internet of raadplegen YouTube-filmpjes. De oudere generatie heeft daar af en toe nog een extra woordje uitleg bij nodig. De onderwerpen die we aanbieden, worden door de leden zelf gekozen. Op het einde van elk werkjaar doen we een rondvraag en van daaruit maken we dan een jaarkalender op. Elke bijeenkomst wordt ook geëvalueerd, zodat we door die feedback voortdurend kunnen bijsturen”, aldus Kevin.

“Combinatie van sociaal contact en ondertussen iets bijleren, maken het boeiend”

“De onderwerpen zijn voornamelijk op computer en technologie gebaseerd. Af en toe gaan we ook dieper in op 3D-printen, toepassingen of beveiliging van software. De pc blijft het uitgangspunt, maar een tijdje geleden hebben we bijvoorbeeld ook gewerkt rond domotica. Voor onze tweewekelijkse lessen doen we beroep op leerkrachten of mensen die er professioneel mee bezig zijn. Zij geven algemene demolessen. Verwacht in onze club geen tiendelige lessenreeks. Je krijgt de basis mee en daarna ga je zelf aan de slag via zelfstudie of door elkaar onderling te helpen. We willen helemaal niet concurreren met het avondschoolonderwijs. De bijeenkomsten staan los van elkaar. Soms benaderen we een onderwerp meer theoretisch en daarna wordt er een workshop aan gewijd. Op 19 september leren we iets meer over ‘Itsme’, een digitale identificatie-app, begin oktober verdiepen we ons in Microsoft Office en in november gaat het over gegevens beveiligen in de cloud. We zorgen dat we mee zijn met de tijd. Tegenwoordig kun je het inschrijvingsgeld ook digitaal betalen. Dat praktijkgerelateerde is heel belangrijk zodat onze leden die nieuwigheden direct kunnen integreren in hun dagelijks leven.”

Ook vrouwen

In het begin was HCCR overwegend een mannenclub. De laatste jaren hebben ook veel vrouwen de weg naar de boeiende computerwereld gevonden. “Het actief bezig zijn, geeft mij het meeste voldoening”, zegt een clublid. “Je hebt steeds nieuwe uitdagingen en maakt je hobby zo duur als je zelf wilt. Met de huidige technologie gaat een computer tussen de drie en tien jaar mee. Vroeger moest je regelmatiger vernieuwen. Het hangt er natuurlijk van af wat je precies met je laptop wilt doen.”

(foto SB)
(foto SB)© Stefaan Beel

De huiselijke sfeer tijdens de bijeenkomsten zorgt voor een uitbreiding van je netwerk. “In het begin van de lockdown moesten we het werkjaar stopzetten, maar organiseerden wel een digitale cursus. Ook de algemene ledenvergadering verliep digitaal en dat werd door iedereen positief onthaald. De leden hadden er nood aan om elkaar te zien en na die vergadering zijn veel mensen online verder blijven praten. Vorige week vond onze eerste fysieke bijeenkomst plaats sinds maart. Er mochten veertien leden live aanwezig zijn. De rest volgde thuis mee via Microsoft Teams. De lessen werden vanuit drie camerastandpunten gefilmd. Ook de volgende bijeenkomsten zullen op die manier plaatsvinden. Het sociale contact en de combinatie van vriendschap en ondertussen iets bijleren, maken van onze vereniging een boeiend gebeuren.” (Koen Kerkaert)

Opgericht in: 1986.

Voorzitter: Kevin Florin (36).

Aantal leden: 50, hoofdzakelijk Roeselarenaars.

Activiteiten: Bijeenkomsten op elke eerste en derde zaterdag van de maand, nieuwjaarsreceptie en af en toe een uitstap.

Inschrijvingsgeld: 25 euro per jaar voor zestien computergetinte lesmomenten.

Website: www.hccr.be.

Clublokaal: De zolder van basisschool Mozaïek, Onze-Lieve-Vrouwe-markt 7, Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier