Oostendenaar Danny Bousse is ridder in de Tempeliersorde

In februari van dit jaar werd Danny Bousse (uiterst links) in de Vlaamse afdeling van de Tempeliersorde opgenomen tijdens een bijeenkomst in Zwankendamme. © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Onlangs kwam een delegatie van de Tempeliersorde, voluit Orden Hermanos Templarios Flamencos, speelgoed overhandigen aan de dienst pediatrie van het AZ Damiaan. Danny Bousse (58) werkt in het ziekenhuis en is zelf Tempelier. Hij leidt ons binnen in de menslievende wereld van de Tempelridders.

De ridders van de Orde van de Tempeliers zetten zich in voor mensen in nood, kansarmen, jongeren en gepensioneerden. De organisatie zamelde hulpgoederen en speelgoed in voor de getroffen regio’s van de overstromingen in Wallonië. Wat over was, werd geschonken aan de kinderafdeling van AZ Damiaan. De ridders van de Tempeliersorde zakten af in hun typische klederdracht: wit kleed met Rood Maltezer Kruis.

De middeleeuwse Tempeliers waren een christelijke kruisridderorde, die ten tijde van de kruistochten, als klein onderdeel van de kruisvaarderslegers, een Heilige Oorlog tegen de moslims voerde in het Heilige Land. De huidige vzw Tempeliersorde is gebaseerd op de historische Tempeliers. “De Knights Templar waren een religieuze ridderlijke orde van gelijkgestemde individuen, die twaalf principes eerden en hanteerden als steunpilaren voor het dagelijkse leven en hun talloze expedities doorheen de wereld”, vertelt Danny Bousse.

“De principes werden bepaald in het jaar 1119 en vormen een moreel kompas en manier van leven. De twaalf principes zijn loyaliteit, eer, geduld, moed, ridderschap, barmhartigheid, hoffelijkheid, gerechtigheid, kracht, wijsheid, eerlijkheid en geloof.”

Speelgoed inzamelen

“De leden halen hun inspiratie uit de hoogste idealen van deze middeleeuwse Orde en proberen deze uit te dragen naar de rest van de wereld. Het spreekt voor zich dat mensen enkel lid kunnen worden na een akkoord met deze regels en bewijzen van hun goede ingesteldheid”, vertelt Danny, die al 29 jaar logistiek medewerker is in het AZ Damiaan.

“Via mijn website stel ik me al zeven jaar ter beschikking om zieke kinderen te bezoeken als paashaas, Sint of kerstman. Ik verzamel daarvoor speelgoed. Ik ga overal waar ik mensen kan helpen en gelukkig maken. De website trok de aandacht van de Vlaamse afdeling van de Tempeliersorde.”

“Onlangs bezocht ik een familie uit Avekapelle, die slachtoffer was van een grote brand. De Sint kwam op bezoek en bezorgde de kleine Morris een hele zak nieuw speelgoed en ik was even blij als Morris! Ik herinner me ook een gezin uit Ardooie. De zieke opa van Loïc kon zelf niet meer het huis uit en kon het kerstfeest niet bijwonen. Geen probleem, als kerstman verkleed, ben ik met een hoofdelf en de hele familie, tot bij de opa thuis gegaan in Ardooie. De man was dolgelukkig.

“Mensen die het moeilijk hebben gelukkig maken, is mijn doel”

Hij beleefde een fantastische kerst. Kort nadien is hij spijtig genoeg overleden. Zo kan ik voorbeelden bij de vleet geven. Mijn doel is mensen die het moeilijk hebben, gelukkig maken. De naam van Ridder in de Tempeliersorde wordt daarbij niet veel gebruikt, maar we houden de twaalf principes in eer. Liefdadigheid staat bij mij vooraan!”

“Ik voelde me meteen aangetrokken tot de Orde en was kandidaat om lid te worden van de Orde van de Naastenliefde en het Goede Doel. Met de Vlaamse afdeling van de Templiersorde hebben we kledij, hulpgoederen en speelgoed verzameld en vanaf de eerste dagen na de overstromingen in Wallonië zijn we al met een lading hulpgoederen vertrokken voor de getroffen gezinnen”, vertelt Danny Bousse. “We werden met open armen verwelkomd, want de nood was enorm groot. Wij waren gelukkig dat we iets konden doen om hun leed te verzachten. Tot op heden rijden er nog leden van de Orde op en af met hulpgoederen.”

Orde blijft groeien

“De Templiersorde is een vriendenkring die zich inzet om mensen in nood te helpen, mensen met problemen toch eens gelukkig te maken. We hebben in Zwankendamme een lokaal, Café De Tempelier, waar we regelmatig samenkomen. Wie liefdadige prestaties levert, bijvoorbeeld goed doet voor kinderen, kan lid worden van de Tempeliersorde. In september werd ik, samen met nog 21 andere leden, door Grand-Master Luc Holvoet tijdens een plechtige ceremonie met het zwaard tot ridder geslagen. Dat gebeurde in de kerk van Zwankendamme, in aanwezigheid van talrijke ridders in plechtig gewaad. De Tempeliersorde blijft groeien en in 2022 staan al weer 42 leden klaar om geridderd te worden.”

(FR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier