Nieuwpoortse Wapensportkring bestaat vijftig jaar: “Veel kampioenen in onze rangen”

Voorzitter Stefaan Vandersteene. © IV
Paul Bruneel

Voor de Nieuwpoortse Wapensportkring wordt 2021 een jaar om in de annalen te schrijven. De club viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Maar 2021 is ook het jaar dat een van de leden, Jessie Kaps uit Westende, deelnam aan de Olympische Spelen in Tokio en daar een puike prestatie neerzette.

Huidig voorzitter Stefaan Vandersteene was al van jongs af aan betrokken bij de Nieuwpoortse Wapensportkring, zowel zijn vader als zijn moeder waren bestuurslid en droegen elk een aantal jaar de voorzitterssjerp.

De Nieuwpoortse Wapensportkring werd opgericht in 1971 door Joseph Bervoets, Willy Vandersteene, Werther Pelgrim, Gustaaf De Ryck, Gerard Legein en het echtpaar Henri Vanbillemont, toen allemaal klinkende namen in Nieuwpoort.

De eerste voorzitter was Henri Vanbillemont, hij werd in 1973 opgevolgd door Willy Vandersteene en in 2002 nam diens echtgenote Rosa Laleman de fakkel over. Stefaan Vandersteene is sedert het overlijden van zijn moeder Rosa Laleman in 2014, voorzitter van de vereniging.

“De Nieuwpoortse Wapensportkring is een bloeiende vereniging met meer dan 200 schutters. Dergelijke vereniging in stand houden en verder uitbouwen, kun je niet alleen. Je moet kunnen rekenen op een dynamisch bestuur.”

Hechte bestuursploeg

“Ik prijs mezelf gelukkig dat ik omringd ben door een hechte bestuursploeg. Onze secretaris Johan Wackenier is goud waard, hij is niet alleen secretaris maar ook de drijvende kracht achter de Nieuwpoortse Wapensportkring. Onze bestuursploeg bestaat verder nog uit Peter Mollet, Manon Claessens, Rik Defever, Eddy Schollier en Marnix Baes.”

Door de gewijzigde wapenwet in 2006 ging het ledenaantal fors de hoogte in. Het topjaar voor de Nieuwpoortse Wapensportkring was 2012, met 233 leden, waaronder 31 dames. Het lokaal van de Nieuwpoortse Wapensportkring bevindt zich onder het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort en beschikt over een van de mooiste schietstanden van het hele land.

Beveiligde wapenkamer

“De schietstand die op 27 september 2015 officieel in gebruik werd genomen, telt twintig 10-meterbanen, tien 25-meterbanen en zeven 50-meterbanen verspreid over twee verdiepingen. Er is ook een beveiligde wapenkamer, een grote kantine en de nodige sanitaire voorzieningen”, vertelt Stefaan Vandersteene trots. Hij vindt het wel spijtig dat zijn moeder Rosa Laleman en wijlen burgemeester Roland Crabbe nooit de nieuwe schietstand hebben kunnen bewonderen.

De Nieuwpoortse Wapensportkring organiseert ook initiaties voor groepen, verenigingen en bedrijven en tijdens schoolsportdagen en sportkampen krijgt de vereniging ook heel wat jongeren over de vloer.

De club heeft enkele kampioenen in de rangen. Zo is er Jessie Kaps die deelnam aan de Olympische Spelen in Tokio. Ook Manon Claessens die Belgisch kampioen luchtkarabijn en 50 m karabijn werd en Kenneth Morbée die regerend kampioen is in de categorie luchtkarabijn zijn lid van de Nieuwpoortse Wapensportkring.

Nationale ploeg

Ook Stefaan Vandersteene is een gelauwerd schutter. “Ik was zeven keer Belgisch kampioen in de categorie luchtkarabijn en Belgisch kampioen 50 m karabijn. Samen met mijn moeder die kampioen was in de selectie sportpistool behoorden we tot de vaste geselecteerde schutters voor de nationale ploeg” geeft Stefaan nog mee.

Het schuttersseizoen gaat van start begin september en loopt tot eind juni. Wie interesse heeft in de Wapensportkring kan alle info vinden op www.nieuwpoortsewapensportkring.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier