Nieuwe MTB-route zorgt voor extra sportbeleving rondom de stad

Ives (rechts) en Dieter (links) Desmet verkennen enthousiast de nieuwe mountainbikeroute in regio Tielt. © gf
Redactie KW

De Tieltse mountainbikeclub 26/9INCH, Stad Tielt, Westtoer en Sport Vlaanderen stippelden de laatste maanden een nieuwe mountainbikeroute uit in Tielt. De lus begint en eindigt aan Sporthal De Ponte. Voorzitter en oprichter van de mountainbikeclub 26/9INCH Ives Desmet (45) is alvast enthousiast.

“Onze club werd opgericht in 2004 en het is leuk om er een nieuwe mountainbikeroute in Tielt en omgeving bij te hebben. Het is een uitdagende route van 50 kilometer en 333 hoogtemeters. Ook onze penningmeester Dieter Desmet heeft enorm veel tijd en energie gestoken in het verkrijgen van de verschillende nodige goedkeuringen.”

“Onze clubleden staken de handen uit de mouwen om nieuwe paden eigenhandig uit te graven. Westtoer zal de route definitief uitpijlen in oktober, maar je kan ze nu al vrij volgen via GPX in één lus. Deze is terug te vinden via RouteYou onder de naam ‘MTB Tielt • blauwe-rode lus Tielt’. Na de zomer zullen de bekende vaste MTB-pijlen op paal worden neergezet. Indien nodig zullen verbeterpunten bijgestuurd worden.”

Sterke samenwerking

“Bij de organisatie komt uiteraard heel wat kijken. We konden rekenen op een sterke samenwerking en efficiënte communicatie met schepen van Sport Hedwig Verdoodt en onze sportdienst Tielt onder leiding van Veerle Verkest. De Tieltse technische dienst en de groendienst gaven de realisatie vorm.”

“Daarnaast ontvingen we ook hulp van verschillende organisaties uit de omringende gemeenten waaronder Agentschap Wegen en Verkeer en de Pittemse MTB-club De Bikedevils voor de aanleg van een van de mooiste technische singletracks in de ruime buurt langs de N37. Het positieve eindresultaat van dit project is mogelijk gemaakt dankzij het samenwerken met gelijkgezinden in naam van een van de mooiste buitensporten die onze regio ook toeristisch extra op de kaart zet.”

De technische singletrack lus ter hoogte van de N37 is een van de drie extra lussen die met een zwarte signalisatie aangegeven zal worden.

Poelbergbos

“Bij de routesplitsing ter hoogte van Pittem Berg zal een informatiepunt komen met de routebeschrijving van deze extra zwarte lus. In het Poelbergbos is door het 26/9INCH MTB-team een tweede extra zwarte lus en prachtig trainingsparcours aangelegd. Deze is de meest technische lus van allemaal en biedt een mooie symbiose van natuur en ontspanning.”

“De Poelbergtrail is in samenspraak met Stad Tielt aangelegd en kadert in de visie van meer buitensport rondom de stad. De derde zwarte lus bevindt zich op het 26/9INCH MTB trailpark De Piste in de Stokerijstraat.”

“Deze nieuwe MTB-route zet onze regio ook toeristisch op de kaart”

“Ons trailpark kreeg de bijnaam De Piste omdat er begin de jaren 1900 een houten wielerpiste stond die nog voor de Eerste Wereldoorlog verdwenen is. De Tieltse Bouwmaatschappij heeft als eerste in de Stokerijstraat terreinen ter beschikking gesteld aan onze club. Dit was ons pilootproject.”

“Onze leden maakten op deze locatie eigenhandig een vrij te betreden mountainbike oefenterrein voor liefhebbers. Bij de fervente mountainbikers is het terrein al bekend. Je kunt er uitbundig biken en je techniek en stuurbehendigheid bijschaven. Dit alles verkeersvrij en voor iedere leeftijd. Uiteraard is een helm verplicht zoals op elke technische zone.”

Rode en blauwe lus

De lus met een totaal van 50 kilometer kan opgedeeld worden in een rode lus ten noorden van Tielt en een blauwe lus ten zuiden van de stad. De twee delen zijn perfect combineerbaar.

“De rode lus is makkelijk verteerbaar voor de startende mountainbikers door de vele aaneengeschakelde veldwegen en aan het einde het oefenterrein 26/9INCH MTB trailpark – De Piste. De blauwe lus biedt meer hoogtemeters, verschillende ondergronden en landschappen.”

“Elke halve route duurt ongeveer een tweetal uur voor de doorsnee mountainbiker, dus samen goed voor vier uur onthaastend buitensport plezier”, reageert Ives.

Bij het uitstippelen van de route is zeker voldoende aandacht besteed aan de veiligheid van de andere weggebruikers.

“Bij de doorkomst in centrum Tielt aan het speelpleintje in de Jozef Baertstraat loopt de route rond het pleintje om spelende kinderen en wandelaars niet te hinderen. Ook bij de passage langs de Monteval pasten we deze oplossing toe. Daar zijn in deze nieuwe verbinding al de eerste aanwijzingen aangebracht, die paden scheiden voor wandel- en fietsverkeer.”

“Ga je mountainbiken in Tielt, dan krijg je een verrassend avontuurlijke kijk op je eigen streek”, besluit Ives. (TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.