Nieuw bestuur Vichtse dorpsraad met gedeeld voorzitterschap en verjonging: “Met vernieuwde ploeg van start”

Op de foto de kersverse dorpsraad voor de komende zes jaar. Zittend van links naar rechts: Johan Thermote,Bart Bataille, Anton Demeyer, Andrew Furniere en staand Pieter Balcaen, Wouter Mahieu, FrederikCardon, Linda Manderick, Noël Peers,KarelDemeulemeester, Bart Vermaete, Chantal Depaemelaere, Wouter Deseyn, Youri Devlaminck en Yves Vandendriessche. (foto GV)
Gerda Verbeke

De vernieuwde dorpsraad kreeg vorige maand het vertrouwen van de algemene vergadering. De in 1976 opgerichte Vichtse dorpsraad, komt op voor een ‘warm Vichte’. “We nemen initiatieven om verenigingen te doen samenwerken in het belang van de burger”, stelt Karel Demeulemeester (67) die samen met Bart Vermaete het voorzitterschap verder zal behartigen.

“Met deze vernieuwde en verjongde ploeg moeten we daar verder in slagen”, zegt Karel. De dorpsraad formuleert ook adviezen over Vichtse zaken met het oog op het verbeteren van onder meer de veiligheid, infrastructuur, burgerzaken en dienstverlening.

“Politiek en beslissingsmacht horen echter toe aan de Anzegemse gemeenteraad die daarvoor democratisch verkozen is”, aldus Demeulemeester die reeds zeven jaar voorzitter is. Bart Vermaete is de nieuwe co-voorzitter. “Mensen samenbrengen en daarbij – door enthousiaste samenwerking – iets moois zien ontstaan, geeft me energie”, aldus Vermaete. “Initiatieven om verenigingen te laten samenwerken, in het belang van de burger en het Vichtse (verenigings)leven, is de reden van mijn engagement.” Net voor de fusie met Anzegem, werd de Vichtse dorpsraad opgericht als vereniging waar alle Vichtse verenigingen in principe deel van uitmaken. Op 7 maart 2017 werd de dorpsraad een vzw. Onder de leden wordt om de zes jaar een bestuur gekozen. Sinds de kermis van het jaar 1988, geven zij het tijdschrift ‘De Verteller’ vier maal per jaar uit. Alle nummers zijn terug te vinden op hun website. Naar aanleiding van de organisatie van ‘900 jaar Vichte’ brachten zij samen met vele Vichtse verenigingen, zo’n duizend mensen op de been tijdens een vierdaags spektakel.

“We hebben plannen om ter gelegenheid van onze vijftigste verjaardag in 2026 opnieuw een groots evenement te organiseren”, vult co-voorzitter Bart Vermaete aan. “Ook onze Vichtse reus Ventie Spoelies zal als ambassadeur op belangrijke momenten verder een rol vervullen. De Vichtse kermis groeit, omdat meer en meer Vichtse verenigingen eraan meewerken. En dan is er de Verteller, het blaadje voor en door onze verenigingen. Zij maken het leven in Vichte mooier en krijgen in ons tijdschrift de nodige ruimte en publiciteit.”

Burgerparticipatie

Over burgerzaken hield de Vichtse dorpsraad in 2021 en 2024 enquêtes omtrent de koers die het gemeentebestuur vaart. De resultaten van de laatste enquête zullen eind maart 2024 op de website gepubliceerd worden. “Met de verenigingen hielden we acties voor meer en beter onderhoud van zaaltjes, lokalen, de Oude Kerk en cc De Stringe”, vervolgt Demeulemeester.

“We hebben de indruk dat er momenteel door het gemeentebestuur veel geld en energie gaat naar de centralisatie van de diensten, cultuur en sociale zaken in het nieuwe Gemeentepunt op de Heirbaan 73. Een aandachtspunt voor de toekomst is het meer inzetten op volgehouden en constructieve communicatie met onze politici.”

Info: www. vichte.be en bestuur@vichte.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier