Meer dan 500 motorrijders zakken af naar Oostkamp voor de de Red Knights Europese conventie

© GS
Redactie KW

Het weekend van 10,11 en 12 september kwamen een kleine 500 Red Knights motorrijders naar Oostcampus en het veiligheidsgebouw afgezakt om deel te nemen aan de Red Knights Europese conventie.

Ieder jaar, na de fatale gebeurtenissen op nine-eleven, de aanslagen op de WTC Torens in 2001 organiseert de Red Knights motorclub jaarlijks haar Europese conventie als herdenking van de overleden brandweermakkers die het leven lieten tijdens deze aanslagen. Maar ook de Belgische collega’s die omkwamen bij een interventie worden tijdens deze herdenking niet vergeten.

Niet minder van 46 afdelingen uit verschillende Europese landen waren aanwezig

Nine eleven

De Eucon van 2021 is wel zeer bijzonder omdat het zaterdag 11 september exact 20 jaar geleden was dat de aanslag op de WTC Torens had plaatsgevonden. Op het tijdstip waarop de vliegtuigen zich in de torens boorden werd telkens de klok geluid aan het kunstwerk die in Oostkampus stond opgesteld. Deze houten constructie met witten brandweerhalmen die trapsgewijs naar boven klimmen en waar twee zwarte helmen symbool stonden voor diegene die niet meer levend uit de torens kwamen. Op dat moment was er wel een indrukwekkende stilte in de polyvalente zaal van Oostcampus.

In een academische zitting werd het woord genomen door burgemeester Jan de Keyzer die opriep naar meer verbondenheid; “ Ik weet het nog precies maar er is ondertussen ook een hele generatie die het niet eens heeft meegemaakt. Dit maakt het stilstaan bij deze aanslagen en de gevolgen ervan maar voor 9/11 te herdenken des te belangrijker.” Maar vooral de aanwezigheid en de toespraak van political Officer Haydee Rojas van de Amerikaanse ambassade was pakkend. Tijdens haar toespraak werd ze geflankeerd door vier fire fighters van vier verschillende divisies die veel brandweermannen en vrouwen hebben verloren bij de aanslagen. Door hun aanwezigheid kreeg deze Europese conventie van de Red Knights een wel zeer sterke emotionele officiële afsluiter tijdens het spelen van de LastPost.

Na het officiële gedeelte was het terug tijd om verder te verbroederen tussen zowel binnenlands als buitenlandse “Brothers en Sisters.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.