Mario Durant wil wijkkermis in Elverdinge oprichten: “Ik help liever mensen dan naar tv te kijken”

Mario Durant: “Ik ben trots om Ieperling te zijn.” © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Als Mario Durant (51) niet in de weer is voor zijn speelwerking vzw Rode Neuzen Boys staat hij ergens op een feestje muziek te draaien als dj Casio of doet hij vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum in Langemark. En komende zomer wil hij een wijkkermis in Elverdinge uit de grond stampen.

In 2018 organiseerden Mario Durant (51) en zijn inwonende neef Semmi een inzamelactie voor Rode Neuzen Dag, een nationale campagne ten voordele van jongeren met mentale problemen. Ze deden dat onder de naam Rode Neuzen Boys. “Ondertussen organiseren we geen acties meer maar zijn we een speelwerking geworden”, vertelt Mario. “We organiseren activiteiten voor kinderen van 3,5 tot 17 jaar elke zaterdag van 9 tot 17 uur en dagelijks tijdens de schoolvakanties. Ons lokaal is in de Dikkebusseweg 138, maar heel vaak gaan we op uitstap.”

Hoe is de speelwerking begonnen?

“Dat was tijdens de coronaperiode in 2020. De uitbater van café De Zwarte Leeuw (in de Boezingepoortstraat, red.) deed net als ik vrijwilligerswerk in wzc Wieltjesgracht. Plots zei hij: ‘Er zijn hier veel kinderen ‘s avonds op café die zich vervelen. Kan jij iets doen met kinderen? Ik zei dat het goed was, als ik daarvoor een aparte ruimte kreeg. Toen mocht ik de ruimte boven het café inrichten op mijn manier en zijn we begonnen, aanvankelijk met twee tot vier kinderen, maar dat begon snel te groeien.”

Hoe zijn jullie in de Dikkebusseweg terechtgekomen?

“Doordat er alsmaar meer kinderen kwamen – vandaag zijn er ongeveer dertig kinderen ingeschreven – werd die ruimte boven het café te klein. We verhuisden eerst naar de Vismarkt in Poperinge, maar dan moest dat gebouw gesloopt worden. We hebben dan een hele tijd in Westouter gezeten, maar daar mochten we niet blijven van de eigenaar. Toen zagen we dat onze huidige locatie, waar vroeger al een kinderopvang was, te huur kwam en hebben we die kans gegrepen.”

Wat doen jullie allemaal met de kinderen?

“’s Morgens mogen ze eerst een uurtje vrij spelen. Dan leg ik een muziekje op en moeten ze het speelgoed opruimen. Daarna volgt de activiteit. Dat kan van alles zijn: knutselen, buitenspelletjes, gaan zwemmen… We doen ook veel uitstappen. Zo gaan we op 11 april naar Plopsa Coo. Vorig jaar zijn we ook voor het eerst op kamp geweest naar Het Fazantenhof in Houthulst.”

Waarom vind je het leuk?

“De mensen appreciëren wat we doen. Voor ouders is het soms niet gemakkelijk om opvang te vinden voor hun kinderen en dan zijn ze heel dankbaar dat wij hen kunnen helpen. We doen trouwens ook opvang op zondag en schoolvrije dagen, maar dan op aanvraag. Kinderen met een beperking zijn trouwens ook welkom bij ons. Vroeger ben ik nog moni geweest in ontmoetingsruimte De Spiegel van de Werkgroep Vorming en Actie. Op die manier had ik al wat ervaring en wist ik hoe jeugdwerking in elkaar zit.”

Je ging naar school in het buitengewoon onderwijs?

“Ik heb een lichte verstandelijke beperking. Ik kan lezen en schrijven, maar ben nooit kunnen gaan naar een gewone school. Dat is iets van mijn moeder geweest, maar dat is een hele uitleg… Ik zou dat liever voor mezelf houden. Maar ik heb wel altijd zelfstandig kunnen wonen en ik doe alles zelf. Met mijn Aixam kom ik overal.”

Heb je anders nog hobby’s?

“Jazeker, muziek draaien. Samen met Semmi ben ik ook dj. We zijn een jaar of acht geleden begonnen, maar het heeft lang stilgelegen door corona. Nu draaien we weer volop onder de naam dj Casio, in woonzorgcentra, op feesten, huwelijken, communies…”

Je groeide op in Poperinge. Hoelang woon je al in Ieper?

“Ik heb vijf jaar op de Grote Markt gewoond, vijf jaar in de Meenseweg en nu wonen we al 13 jaar in Elverdinge. Ik ben wel trots om Ieperling te zijn. Het is een mooie stad waar er veel te doen is. Wat ik wel jammer vind is dat we geen subsidies krijgen van de stad voor onze jeugdwerking. We geraken niet erkend, omdat we met de twee bestuursleden op hetzelfde adres wonen. Je moet met drie bestuursleden zijn die elk op een verschillend adres wonen.”

Klopt het dat je deze zomer een wijkkermis wil organiseren in Elverdinge?

“Ja. Vorig jaar organiseerden we al voor de eerste keer een rommelmarkt. En dat is heel goed meegevallen. Nu zien we het iets groter en gaan we voor een heuse wijkkermis van vrijdag 6 tot maandag 9 september, met een feesttent op het plein in de Tuinwijk. Heel het weekend komen er tal van artiesten – Herbert, Kurt Crabbé, Geert Denna, Hans Hanssens – op zondag is er opnieuw een rommelmarkt en natuurlijk zorgen we ervoor dat de kinderen niet vergeten worden.”

Je bent wel een bezige bij?

“Ik doe ook nog vrijwilligerswerk in wzc De Boomgaard in Langemark. Ik ben iemand die niet kan stilzitten, maar door verschillende operaties kan ik niet meer werken. Dan heb je sowieso veel tijd op overschot. Wat moet ik anders doen? De hele tijd tv-kijken? Dan help ik liever mensen die hulp appreciëren.”

Privé: Mario Durant werd geboren in Poperinge op 24 juni 1973. Hij woont met zijn twee neven Semmi en Sylvester in de Sint-Jorisstraat in Elverdinge.

Loopbaan: Na zijn schooltijd werkte Mario onder meer in Westlandia, Ysco, De Backer Pallets in Poperinge… Maar na verschillende operaties zit hij ondertussen al meer dan tien jaar thuis.

Vrije tijd: Mario is verantwoordelijk voor speelwerking vzw Rode Neuzen Boys, dj onder de naam dj Casio en vrijwilliger in woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark.