Koor & Orkest Zanglust uit Tielt hoopt repetities te kunnen hervatten

Bij Zanglust mogen ze drie nieuwe mensen verwelkomen in het bestuur. (foto WME)
Redactie KW

Door de coronamaatregelen moesten ook de leden van het Koninklijk Koor & Orkest Zanglust hun repetities en optredens stopzetten. Ze kijken alvast uit naar het moment dat ze terug uit de startblokken kunnen schieten. Anderzijds is men verheugd om drie nieuwe mensen aan boord te zien binnen de bestuursploeg.

“Het Koninklijk Koor & Orkest Zanglust is ontstaan in 1927 als mannenkoor onder leiding van Stan De Preitere. Zo een twee jaar later gaf hij zijn dirigeerstokje door aan Valeer Vermeersch die toch wel de stichter van de vereniging mag genoemd worden”, steekt voorzitter Philippe Vindevogel van wal. “Al vlug kwamen de eerste vrouwelijke leden de ploeg versterken en in het jaar 1937 werd voor het eerst opgetreden met begeleiding van een orkest en dit was de definitieve start van het Koor & Orkest Zanglust Tielt. De koninklijke titel werd behaald in het jaar 1957.”

“Zanglust werd reeds door tien voorzitters bestuurd. Sinds december 2013 ben ik de voorzitter geworden. Het huidig bestuur bestaat uit tien leden en straks worden er drie bestuursleden vervangen door drie nieuwe leden.”

Dirigent Bart

Bart Snauwaert is de huidige dirigent en was lang spelend lid bij Zanglust. “Mijn muzikale carrière begon ik aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt en ik was van in het begin spelend lid bij Zanglust. Daarop volgden nog tal van waarderingen, diploma’s en noem maar op. Sinds 1996 ben ik directeur geworden van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Ik ben reeds 33 jaar actief bij Zanglust. Het aantal repetities en de nachtelijke bijkomende uurtjes durf ik niet meer te tellen. De laatste jaren werd de vereniging muzikaal mee geleid door assistent-dirigenten en soms namen ook enkel gastdirigenten het dirigeerstokje in hun hand”, weet dirigent Bart te vertellen.

“Zanglust is een symfonisch orkest met een vierstemmig koor met tal van leden, kortom een schitterende Zanglust-familie”, gaat Philippe verder. “We overwonnen al drie generaties en weten zeker nog van geen ophouden. We behouden een perfecte mix van jong en iets minder jong. De leden kunnen zich muzikaal uitleven en vervullen ook een sociale rol. Samen musiceren is een inspanning die ontspant en je batterijen oplaadt. De repetities vonden plaats in het lokaal Feestpaleis. Dit lokaal wordt binnenkort gesloopt. We kunnen nu tijdelijk repeteren in cultuurcentrum Gildhof of in de Muziekacademie. Naar de toekomst toe hopen we op een vaste stek in de Onze Lieve Vrouwkerk van Tielt.”

Hoopvol

“Door de coronamaatregelen moesten wij de repetities verplicht stopzetten. Alles wat dit jaar nog op het programma stond, werd geannuleerd. We waren druk aan het repeteren en alles viel in het water. We hopen nu dat dit alles volgend jaar wel kan plaatsvinden. De mensen hebben nood om samen iets te doen. Een vereniging is voor velen een zinvolle vorm van ontspanning en ontmoeting. Muziek kent een verbindende factor met het sociaal gevoel en het muzische. Wij proberen onze leden te stimuleren via allerhande kanalen. Er zijn leden die hun muzikaal talent tonen in woonzorgcentra of in ziekenhuizen. Wij kijken alvast halsreikend uit naar het moment dat we met zijn allen terug uit de startblokken kunnen schieten. Als er groen licht komt, zetten wij de nodige stappen en rollen een plan uit om op een veilige en gezonde manier en conform de geldende richtlijnen vanwege de overheid te kunnen herstarten. We kunnen alvast al meegeven dat er drie nieuwe mensen onze bestuursploeg komen versterken: Leen Brandt, Steven De Vrieze als penningmeester en Renaat De Craemer als secretaris.”

Opgericht: 1927

Voorzitter: Philippe Vindevogel

Ledenaantal: 100 leden

Lokaal: Vroeger was dit Feestpaleis, maar dit gebouw wordt afgebroken. Als noodoplossing repeteren ze in cultuurcentrum Gildhof of de Muziekacademie. Ze zijn volop op zoek naar een nieuw lokaal.

Repetities: Koorrepetitie op dinsdagavond en orkestrepetitie op vrijdagavond.

Lidmaatschap: Het lidmaatschap van koor en orkest is volledig gratis. De leden moeten instaan voor het uniform en hun eigen instrument.

Info: www.zanglust.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.