Kookouders Chiro Woumen zwaaien af in stijl

We zien Johny Salembier, Francine Braquez, Mieke Vandenabeele en Stefaan Debruyne die afzwaaien als kookouders. (foto GUS) © GUS
Redactie KW

Het kamp van Chiro Woumen naar Geel was het laatste voor de kookouders Johny Salembier (70), Francine Braquez (67), Mieke Vandenabeele (63) en Stefaan Debruyne (64). Vooral die laatste is een hardnekkige Chirofanaat met liefst 56 dienstjaren op de teller. “Voor honderd hongerige magen koken begint door te wegen maar we koesteren alleen maar mooie herinneringen”, klinkt het vertederend. Wij roerden een laatste keer mee in de potten om de geheimen van de Chirokeuken bloot te leggen.

Stefaan, jarenlang meester en directeur in de plaatselijke basisschool in Woumen, is al zijn leven lang verslingerd aan de Chiro in zijn dorp. Het begon op zijn achtste en sindsdien liet de jeugdvereniging hem niet meer los. “Toen ik in 1981 trouwde met Mieke was ik hoofdleider. Onze huwelijksreis ging naar… het Chirokamp in Poperinge waar we voor het eerst samen kookouders waren”, lacht Stefaan. Acht jaar later kregen ze de hulp van Johny en Francine. Samen vormden ze maar liefst 32 jaar een tandem in de keuken.

Zo’n tiendaags kamp is hard werken. “Het begint om 7.30 uur met het klaarmaken van het ontbijt. Af en toe wordt een groep verwend met extra lekkers waarvoor wij zorgen. Van 8.15 tot 8.45 uur kunnen we zelf wat eten en daarna beginnen we aan het middagmaal. Dagelijks toveren we 20 liter verse soep uit onze potten met 2,5 kilo prei, 1,5 kilo ui, 1 kilo selder en voor de extra smaak 12 blikken tomatensoep, poeder van aspergesoep of kervel. De 25 kilo aardappelen schillen de Chiroleden. Daarnaast maken we dagelijks 10 kilo groenten en 15 kilo vlees klaar. Deegwaren zijn bijzonder in trek. Dan gaat er al snel 16 kilo spaghetti in het kokende water. Voor de balletjes in tomatensaus, die we zelf rollen, gebruiken we 20 kilo gehakt en 18 liter saus. Eens dat allemaal op is bereiden we om 16 uur het avondmaal voor.”

Rollenspelen

En alsof dat nog niet voldoende is, staan de kookouders ook nog klaar om te helpen bij rollenspellen. “We doen dat graag, hé”, knipoogt Stefaan. “Spoken in het bos bijvoorbeeld of croupier spelen tijdens een casinoavond; als we maar show kunnen verkopen. Mieke was vroeger verpleegster en ook dat kwam vaak van pas. Eén keer hielden we ons hart vast toen een meisje tijdens een fietstocht in Basseilles zwaar ten val kwam. Gelukkig viel het uiteindelijk allemaal mee. Andere tegenslagen kenden we niet.”

Het liefst roeren de twee koppels in de potten en ze weten goed wat de Chirojeugd graag lust. “In de beginperiode waren de jongens nog apart. Voor die 40 tot 50 gasten konden we nog zelf pannenkoeken bakken. Ik herinner me dat we hen voor en na het kamp wogen. Sommigen waren tot 5 kilo aangekomen. De pannenkoekenwedstrijden waren dan ook legendarisch. Later kwamen de meisjes erbij en ook een aangroei vanuit Klerken wat maakt dat we de laatste jaren met om en bij de 100 kinderen op kamp gaan. De topgerechten zijn frietjes met stoofvlees, spaghetti en barbecue. De absolute topper is verrassend genoeg bouillie met wortels en mosterdsaus. We hebben dat zelfs eens moeten klaarmaken op een huwelijk van een leidster voor 250 man. Het is vooral de saus die dat gerecht zo lekker maakt.”

Spandoek aan woning

Het viertal heeft besloten om ermee te stoppen en hoopt dat er snel nieuwe kookouders gevonden worden zodat de Chiroleden volgende zomer niet op hun honger blijven zitten. “Eén ding is zeker: het komt goed zoals dat bij de Chiro altijd het geval is”, besluit Stefaan. De jeugdvereniging zelf heeft haar kookouders bedankt met een spandoek aan hun woning. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier