‘Kasterse Old Tractor Friends’ organiseren tiende tractorwijding: “Samenhorigheid in deze moeilijke tijden”

Café ‘t Geheim in Avelgem is het stamcafé van de vereniging. Voor de foto tovert landbouwer Brecht De Smet uit een poort naast het café nog een fantastische oldtimer. We zien ook Avelgems burgemeester Lut Deseyn. © TV
Redactie KW

Ieder jaar organiseren de ‘Kasterse Old Tractor Friends’ net voor de start van het seizoen de tractorwijding. Een succesformule, want meer dan 300 boeren komen hier jaarlijks op af. Na een halfjaar voorbereiding is het zondag 10 maart zover. En de organisatie is er volledig klaar voor.

Café ‘t Geheim in Avelgem een beetje uit de smete, zoals ze in West-Vlaanderen zouden zeggen. Daar huist het stamcafé van de Kasterse Old Tractor Friends. Aan de overkant staat een prachtige rode trekker van het merk Massey Ferguson. Voor de foto tovert landbouwer Brecht De Smet uit een poort naast het café nog een fantastische oldtimer. Ook de burgemeester van Avelgem Lut Deseyn is aanwezig. Zij is trots dat zulk evenement straks weer door de Avelgemse straten trekt.

Opvolging verzekerd

Binnengekomen in café ‘t Geheim geeft cafébaas Steven je de keuze: een Stella of een Jupiler, je kan er beide krijgen. Want iedere landbouwer heeft wel zijn favoriet. Zo drinkt oprichter Wim Vererfven het liefst een fris Jupke, maar is bestuurslid Dieter Steeland meer fan van een koele Stella. Aan de hoek van de toog wordt er gekeuveld over koetjes en kalfjes, maar vooral over de tractorwijding die dit weekend gepland staat. Een groots evenement voor de boeren waar er maanden werk in kruipt. Het is volgens de heren dan ook de ideale datum. “We zijn niet de enige club die tractorwijdingen organiseert. Je hebt er nog in onder andere Heestert of Otegem. Maar wij doen het net voor de start van het seizoen. Veel landbouwers hebben dus nog een gaatje vrij om af te komen”, stelt boer Wim. Tegenover Wim zit Thibo Baert, zoon van Marc. Marc is samen met Wim medeoprichter van de club. Thibo was er al van het begin bij. “Al sinds jongs af aan wist ik dat ik mijn vader wou opvolgen. Bij de eerste tractorwijding hielp ik wel mee, maar kregen mijn studies nog voorrang. Maar momenteel heb ik ook al enkele jaren een vast plekje in het bestuur”, aldus Thibo.

Ontstaan van de club

Dit jaar zal het de tiende keer zijn dat het evenement plaatsvindt. “Vroeger waren tractorwijdingen alomtegenwoordig, maar door steeds minder boeren, stierf ook het bijhorend evenement stilaan uit”, vertelt Marc.

“Wie met het vliegtuig reist maar kritiek geeft op boeren, is hypocriet”

Daar wilden enkele Kasterse landbouwers en vrienden een stokje voor steken. Met vier richtten ze in 2011 de Kasterse Old Tractor Friends op. Ondertussen zijn twee kompanen al overleden, maar Marc en Wim zetten samen met enkele jonge gezichten dat werk verder. Na Thibo vervoegde Brecht De Smet het gezelschap in 2016. “Per toeval”, vertelt Brecht. “2016 was een zeer regenachtige editie met als gevolg een lage opkomst. Degene die normaal de stoet trok gaf verstek, dus zochten ze lastminute een nieuwe trekker. Ik nam die rol op mij en sindsdien heb ik de microbe te pakken.” Ook dit jaar zal hij weer vooraan te zien zijn. De rit begint aan café Oud Brussel in Tiegem om 10 uur en baant zo een weg door Anzegemse en Avelgemse gemeentes. De eindbestemming is Zandstraat 1 Avelgem, daar zal een pastoor iedere tractor wijden en volgt er een feestje. “Geen fietsen of jeeps, enkel tractoren, zowel moderne beesten als oude pareltjes”, benadrukt Wim.

Gelijkgestemden bijeen

De laatste die het team versterkte was Dieter Steeland. Met zijn handen in zijn zakken en zijn kop een beetje naar beneden, trouwde hij met zoals hij zelf zegt een wilde boerendochter. Via haar kwam Dieter in contact met de boerenstiel en in 2019 vervoegde hij het bestuur van de Kasterse Old Tractor Friends. Alle vijf zijn ze het er unaniem over eens dat landbouwers het erg lastig hebben. “We worden vaak vergeten terwijl we levensbelangrijk zijn voor een gezonde economie”, stelt Dieter. “Landbouw is volgens velen anti-groen, maar ondertussen gaan al die hypocrieten voortdurend op en af met het vliegtuig.” Dat de inwijding zoveel volk lokt, is volgens hen ook net omdat ze het zo lastig hebben. “Met allemaal gelijkgestemden nog eens samen lachen en elkaars tractoren bewonderen, brengt ons dichter bij elkaar.” Na maanden voorbereiding kijken ze allen uit naar de hoogdag van de club. “We gaan klinken op een hopelijk bijzonder goed boerenjaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier