Geert Styl kondigt afscheid aan van Zwevezeelse Orde van de Bolhoed

“Wie mijn opvolger zal worden, zal later bepaald worden, maar hoe dan ook ben ik er zeker van de toekomst van het carnaval in Zwevezele verzekerd is”, zegt Geert Styl. © SV
Redactie KW

Geert Styl (54) neemt afscheid als voorzitter van de Zwevezeelse Orde van de Bolhoed. Dat kondigde hij net na de succesvolle 54ste editie van het carnaval in Zwevezele aan. Hij en zijn vrouw willen wat meer tijd voor hun kleinkinderen en willen ook plaats ruimen voor de jongere generatie. Het wordt het einde van een tijdperk, want Geert zet zich al dertig jaar in voor het carnaval in Zwevezele.

Met zo’n 15.000 toeschouwers, een recordaantal van 49 groepen in de stoet, 1.500 deelnemers aan de traditionele kroegentocht en een prinsenverkiezing waarbij 2.371 stemmen werden uitgebracht, was het 54ste carnavalsfeest in Zwevezele opnieuw een absoluut schot in de roos.

Alle lagen van de bevolking

En dat terwijl het carnaval het in veel andere gemeenten steeds moeilijker heeft. We vroegen de afscheidnemende voorzitter om een verklaring voor dat succes. “Het carnaval in Zwevezele komt vanuit de buik”, vertelt hij.

“Iedereen is ermee opgegroeid, in alle lagen van de bevolking. Het is niet zo dat we een bepaald soort publiek aantrekken. Zowel bankdirecteurs als gewone werkmensen vieren mee. Vastgoedmakelaars pakken er zelfs graag mee uit als troef van Zwevezele. Dat zegt veel.”

“Dat het zo breed gedragen wordt, merk je het best bij de prinsenverkiezing. Zo hadden we eind vorig jaar nog maar één kandidaat. Iets dat nooit eerder gebeurde. Eerst deed men er wat lacherig over. Maar naarmate de weken vorderden voelde je dat de mensen zich echt bezorgd werden. Want een carnaval zonder echte verkiezing, dat kon toch niet? Dat gevoel had iedereen. En plots hadden we dan toch een tweede kandidaat en konden we de spanning alsnog opbouwen.”

Uit Leffinge

“Nieuwe inwoners worden bovendien ook meteen betrokken bij de verkiezing. Dat merkte ik zelf dertig jaar geleden ook toen ik hier kwam wonen. (Geert is afkomstig van Leffinge – een dorp dat opvallend genoeg geen carnavalstraditie heeft – hij volgde de liefde naar Zwevezele en werd via zijn schoonvader Jacky Verhoye in 1994 gebombardeerd tot nieuw lid van de Orde – red.)”

“Voor mensen van buiten de gemeente is het niet altijd evident om in de gemeenschap opgenomen te worden, maar daar bracht het carnaval van de ene op de andere dag verandering in. Ik leerde heel erg veel mensen kennen en ik leerde dat het carnaval hier heilig is. Je kunt het gerust beschouwen als de lijm tussen de Zwevezelenaars en tussen het verenigingsleven.”

“Allemaal – de Orde telt twaalf leden – steken we graag de handen uit de mouwen en allemaal worden we daar ook in gesteund door onze wederhelften” – Geert Styl

Dat verenigingsleven is volgens Geert meteen ook een andere verklaring voor het succes. “Het carnaval begon bij de Chiro. Tot op vandaag is het belang van de Chiro in Zwevezele moeilijk te onderschatten. Zij waren het die in 1969 voor het eerst met een kleine, verklede stoet met twee wagens door de straten trokken.”

“Na vijf jaar barstte het feest uit zijn voegen en nam de Orde van de Bolhoed, opgestart door enkele oud-leiders, de organisatie over. Gaandeweg begonnen de groepen onderling elkaar de loef af te steken met de mooiste wagens en die gezonde concurrentie blijft een belangrijk ingrediënt van het succes.”

Sterk comité

“Tot slot hebben we ook een sterk comité. De orde is onafhankelijk van de gemeente en aan politiek doen we niet mee. Allemaal – de Orde telt twaalf leden – steken we graag de handen uit de mouwen en allemaal worden we daar ook in gesteund door onze wederhelften.”

“Eigenlijk gaat carnaval niet over de pluimen of de kostuums. Die horen er uiteraard bij, maar het allerbelangrijkste is dat je de mensen samenbrengt. Daarom was corona ook zo lastig. De heropstart was pittig omdat de tentenbouwer, de brouwer en onze vaste dj waren weggevallen. Heel even waren we ook bang dat de groepen de moed zouden verliezen om opnieuw in een koude loods aan een wagen te werken, maar die vrees bleek totaal ongegrond. Op het eerste carnaval na corona kwamen mensen ons zelfs uitdrukkelijk bedanken.”

Dankbaar

Wat Geert zelf het mooiste vindt aan carnaval? “Dat is voor mij de maandag. Als we met de Orde alles hebben opgeruimd en samen nog een glaasje gaan drinken. Dan staan we even stil bij wat we weer eens verwezenlijkt hebben en klinken we op een geslaagde editie. Het is ook op dat moment dat ik bekend heb gemaakt dat het mijn laatste carnaval wordt als voorzitter.”

“Ik ben dankbaar voor de vele, vele mooie jaren, maar het is mooi geweest. Els en ik hebben ondertussen twee kleinkinderen en de tijd is rijp om een stapje achteruit te zetten en de fakkel door te geven. Wie mijn opvolger zal worden, zal later bepaald worden, maar hoe dan ook ben ik er zeker van de toekomst van het carnaval in Zwevezele verzekerd is. En dat is uiteraard in de eerste plaats te danken aan de Zwevezelenaars zelf.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier