Flac Hoppeland heeft twijfels rond BK veldlopen voor masters

De leden waren blij dat ze vanaf mei de trainingen stapsgewijs en per groep konden hervatten. © KB
Redactie KW

Door de coronacrisis zag de Poperingse atletiekclub Flac Hoppeland het ledenaantal lichtjes zakken. “In vergelijking met de voorbije jaren hebben we een twintigtal atleten minder”, vertelt voorzitter Geert Verkruysse die de geplande meeting in augustus in het water zag vallen. “Zeer jammer want we willen iedereen de kans geven om aan onze eigen wedstrijd deel te nemen.”

“In de periode van maart tot juni kunnen we traditioneel nog een twintigtal leden verwelkomen die tijdens de zomerstop in andere sporten de overstap maken naar onze atletiekclub. Wat betreft het sportieve deel heeft de club de lockdown goed doorstaan. Uiteraard werden er geen trainingen gegeven gedurende de eerste zes weken van de lockdown en viel alle beweging op en rond de piste stil. De trainers bleven tijdens deze periode echter niet bij de pakken zitten en slaagden erin om hun atleten via sociale media te motiveren om individueel verder te trainen en doelgerichte prestaties te leveren.”

Alternatieve stages

Vanzelfsprekend was dit zeker niet. “Maar het was zeker voldoende om de basisconditie van alle leden te onderhouden. Onze leden en atleten waren dan ook blij dat we vanaf mei de trainingen stapsgewijs en per groep terug konden hervatten. Dankzij de goede samenwerking met de sportdienst kunnen onze trainingen op een veilige manier verlopen. Het spreiden van de trainingen van de verschillende groepen over de hele week was een van de voornaamste wijzigingen die in deze periode gebeurde. Deze periode had natuurlijk ook invloed op onze jaarlijkse zomerstage. Waar we de voorbije jaren een gezamenlijke stage hadden op verplaatsing voor al onze leden van pupil tot master en met meer dan 50 personen werd dit jaar geheel volgens de geldende richtlijnen een beperkte stage georganiseerd van een dertigtal atleten tot en met 12 jaar. Ook hier namen de trainers van de andere groepen het initiatief om tijdens de zomerperiode alternatieve stages aan te bieden. Ze vertrokken vanaf onze eigen piste in beperkte groep met de fiets naar een locatie om daar te trainen en een sportieve activiteit te doen.”

Aanwezigheid ouders

Begin juli moest de Kermismeeting op de piste afgelast worden. “Als atletiekclub met veel jonge atleten vinden we het natuurlijk uitermate jammer dat onze jaarlijkse meeting niet kon doorgaan. Toen de Vlaamse Atletiek Liga (VAL) later toch de deur op een kier zette om een wedstrijd te organiseren in augustus was ons bestuur bereid om op 22 augustus een meeting te organiseren. Toen we echter het strenge protocol kregen van de VAL konden we niets anders dan opnieuw te annuleren. De uiterst strenge hygiëne en de noodzaak van vele vrijwilligers waren niet het grote probleem, wel het feit dat maximum 200 personen toegelaten werden met inbegrip van vooraf ingeschreven atleten, juryleden en trainers. Dit strookt niet met de visie waar onze atletiekclub voor staat. Binnen onze club willen we iedereen de kans geven om aan onze eigen wedstrijd deel te nemen en vooral voor onze jongste atleten is het belangrijk dat hun ouders aanwezig zijn.

BK veldlopen masters

Voor het toch nog organiseren van een meeting kijkt de voorzitter eerder uit naar de FLAC-koepel. “Met zes afdelingen (Poperinge, Ieper, Wervik, Izegem, Roeselare en Oostkamp, red.) is het misschien mogelijk om meerdere micromeetings te organiseren zodat al onze leeftijdscategorieën en die van de andere kernen de kans krijgen om aan wedstrijden deel te nemen. Zolang er geen vaccin is, zal corona een invloed hebben op ons nieuwe atletiekjaar. De nu geldige bepalingen van 400 personen in openlucht op wedstrijden laat ons in principe toe om onze Oefencross van begin oktober te organiseren. Ook voor de organisatie van het BK veldlopen voor masters (+35) op zondag 21 maart 2021 zijn er natuurlijk nog twijfels. Maar dankzij onze gedreven trainers, de vele medewerkers en ons bestuur dat de uiteindelijke beslissingen, zullen we elke kans op het organiseren van een wedstrijd grijpen.” (KB)

Flac kern Hoppeland telt momenteel 308 atleten, 21 gediplomeerde trainers en 10 bestuursleden. De club werd als AC Hoppeland in 1966 opgericht en fusioneerde in 2001 met andere atletiekclubs uit de streek tot Flac. De club organiseerde deze zomer vijf atletiekstages waar 148 atleten zich voor inschreven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.