Duivenmelkers maken zich klaar voor nieuw seizoen

Patrick Duyck.© CLY
Patrick Duyck.© CLY
Redactie KW

Het spreekt voor zich dat de vroege lenteprikkels voor enige nervositeit bij de nog talrijke duivenmelkers in de regio hebben gezorgd. Na een barslecht seizoen door de coronacrisis, kijken de duivenliefhebbers in Oostrozebeke hoopvol uit naar een seizoen zonder hindernissen of afgelastingen.

Iedereen is hoopvol gestemd door de komst van een vaccin dat uitzicht biedt op een normaal leven. Hoedanook, half maart wordt het startschot gegeven van het nieuwe seizoen wat betekent dat de duivenmelkers al intensief bezig zijn met de voorbereiding van het nieuwe vliegseizoen. Ook bij de succesrijke en sterke maatschappij ‘Onze Belangen’ is dat het geval. Vorig jaar nog dreigde de maatschappij haar lokaal te verliezen. Voorzitter Patrick Duyck sprong in de bres en zorgde voor een gunstige oplossing. Patrick zelf een duivenmelker in hart en nieren blikte even vooruit op het nakend seizoen.

Stabiel ledenaantal

“In tegenstelling tot wat men ook beweert zit de duivensport niet langer in de hoek waar de klappen vallen. Ik kan met enige fierheid verklappen dat ons ledenaantal sinds een paar jaar constant op 75 leden blijft. Als voorzitter van de maatschappij hoop ik alleen maar dat we dat ook naar de toekomst toe zo kunnen houden. Wel moet ik toegeven dat de gemiddelde leeftijd boven de zestig ligt. Wij hebben vooral nood aan de komst van meer jonge leden wat niet voor de hand ligt en daar zijn verschillende redenen voor. In het verleden was het vaak zo dat elke duivenliefhebber meestal een opvolger had in eigen gezin. Nu is dat niet meer zo evident.”

Chinezen

“De duivensport is een hobby die nogal wat accommodatie nodig heeft, terwijl de meeste jonge gezinnen die een nieuw huis bouwen nauwelijks ruimte overhouden voor de inplanting van enkele duivenhokken. Een ander gegeven dat ervoor gezorgd heeft dat de duivensport zich enigszins hersteld heeft zijn de waanzinnige bedragen die bijvoorbeeld de Chinezen uitgeven aan duiven uit Vlaanderen, dat gezien wordt als het mekka van de duivensport. Zo zijn er nieuwe leden bijgekomen die wellicht hun geluk willen beproeven in de duivensport al is die kans bijzonder klein”, vervolgt duivenmelker Patrick. “Er zijn minder duivenmelkers dan vroeger, maar het is wel zo dat de moderne duivenmelker veel meer duiven in zijn hokken heeft. Onze maatschappij heeft met haar 74 leden liefst 28.000 duiven ingekorfd op de geplande wedvluchten. Nog een positief teken is dat onze maatschappij maar eventjes 4.800 ringen verkocht heeft. Dit komt doordat de mensen het huis niet uit konden wegens corona en dan maar kozen voor een hobby die ze thuis kunnen beoefenen en daar hoort de duivensport zeker bij.”

Intensieve hobby

“Voor mij is de duivensport in de eerste plaats een volkssport en een heel toffe passie. Wanneer je niet echt een dierenvriend bent, dan hou je het als duivenliefhebber niet lang vol want zij die er geld mee verdienen zijn in de minderheid. Het is ook een heel intensieve hobby. Duiven vragen elke dag verzorging zodat voor lange tijd op reis gaan meestal niet aan de orde is. Ikzelf ben al sinds mijn 13de duivenmelker en ik ben er intussen 65. Ik erfde de duivenmicrobe van vader André zaliger. Elke morgen stap ik met heel veel goesting naar mijn duiventil want ik ben een dierenvriend. Mijn grootste plezier bestaat erin de duiven te zien thuiskomen na de vlucht en wanneer die dan op de koop toe binnen de prijzen vallen, dan kan mijn geluk niet op. Naast het deelnemen aan prijskampen betekent de duivensport voor mij ook een bron van sociaal contact. Tijdens het seizoen zie ik elke week mijn collega-duivenmelkers terug en dan wordt over van alles gepraat, niet alleen over de duiven. Dat sociaal contact kan ik echt niet missen en dat heeft zwaar aangevoeld in deze coronatijden. Ik dat we snel kunnen terugkeren naar het vroegere normaal.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier