De Mandelbie uit Roeselare verenigt bijenliefhebbers: “Je wordt die bijensteek gewoon”
De Mandelbie is het forum voor uitwisseling van kennis tussen ervaren imkers, aspirant-imkers en iedereen met een hart voor bijen. Volgens voorzitter Koen De Waele zit het houden van bijen en de interesse in de natuur duidelijk in de lift.
“Onze vereniging wil iedereen die zot is van bijen, bijeenbrengen”, vertelt Koen, die al 20 jaar een gepassioneerd bijenliefhebber is. “Dat gaat niet alleen over imkers die honing verzamelen, maar ook over mensen die een bijenkastje of een insectenhotel in de tuin hebben. In samenwerking met het opleidingscentrum PCLT leggen we ons al bijna 40 jaar toe op het geven van cursussen. Bijen zijn een ingewikkeld organisme. Die lessen zijn belangrijk om het bijenvolk beter te begrijpen. Cursisten leren trouwens ook heel wat over andere insecten en de plantenwereld.”
Tijdens die cursus is het voor Koen allemaal begonnen. “Onze vroegere voorzitter, Henri Tilleman, kon er zo gepassioneerd over vertellen, dat ik na die eerste les helemaal verkocht was. Hij heeft onze vereniging groot gemaakt. Bijna al onze leden hebben die cursus gevolgd. Daarnaast zijn veel deelnemers aan de cursus geen potentiële imkers, maar willen ze gewoon meer te weten te komen over de bijen.”
Kennis delen
“Vroeger waren bijenboeren omgeven door een soort van geheimzinnige grootheid en ongenaakbaarheid. Ze hielden hun kennis voor zich en vormden een wereld waar je niet binnen geraakte. Tegenwoordig wordt kennis gedeeld en helpen we elkaar zoveel als we kunnen. Eén van onze doelstellingen is om beginnende imkers door een meter of peter te laten bijstaan en we lenen materiaal uit om die nieuwelingen te helpen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een aflegger of een zwerm waarmee ze kunnen starten.”
De drempel om imker te worden is volgens penningmeester Marnik Rosselle opvallend hoog. “Het zijn wilde dieren en je weet niet waar je aan begint. Er zijn veel mensen die schrik hebben voor bijensteken. Als je een kast opent, word je meestal wel eens gestoken. Het is geen aangenaam gevoel, maar je wordt het wel gewoon.”
Het is volgens Marnik niet zo dat bijen met uitsterven bedreigd zijn. “In bepaalde streken zijn er na de winter soms wel 60 tot 70 procent verliezen. De oorzaak kent men niet precies, maar men wijt de bijensterfte aan een combinatie van factoren. Misschien ligt het aan de vervuiling, het gebrek aan biodiversiteit of een verschraling van de drachtgebieden door de ‘varroa’. Dat is een bijenparasiet die onze bijen sinds de jaren 80 veel last berokkent. Hierdoor treden ook gemakkelijker diverse virusbesmettingen op die bijen verzwakken. Daarnaast zijn bijen steeds geselecteerd naar zachtaardigheid en om zoveel mogelijk honing te produceren. Soms vragen we ons af of ze door die hoge productiviteit gevoeliger zijn geworden voor ziektes.”
Het is volgens Koen een relatief goedkope hobby. “Het vergt natuurlijk een begininvestering. Je moet bijenkasten, een bijenvolk en een klein beetje materiaal aanschaffen. Met wat tweedehandsmateriaal kun je met een kleine 500 euro van start gaan.”
Mensen houden ook bijen in de stad of op appartementen. Op de balkon van het ARhuscafé staat er trouwens een kast, die verzorgd wordt door Christiaan Van Hooland en Erwin Deloor. “Qua aantal leden zijn we in tien jaar bijna verdubbeld. Daarom moeten we toezien op het aantal bijenvolken in een regio. Te veel bijenvolken op een kleine oppervlakte zorgt immers voor een tekort aan stuifmeel en nectar.”
Opgericht in: 1893. p>
Aantal leden: 200, waarvan 25 uit Roeselare. p>
Voorzitter: Koen De Waele. p>
Activiteiten: organiseren van cursussen over alles wat met bijen te maken heeft, uitstappen in verenigingsverband, geven van voordrachten en materialen uitlenen aan beginnende imkers. Ze werken ook mee aan de jaarlijkse West-Vlaamse provinciale plantendag, hebben een driemaandelijks tijdschrift en er is een samenwerking met de Stad Roeselare en provincie West-Vlaanderen. p>
Website: www.mandelbie.be. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier