Dansen voor mensen met de ziekte van Parkinson in Izegem: “Veel nood aan ritme”

Danscoach Dieter Vandeputte en kinesiste Ilse Vandenbroucke. (foto MV)
Redactie KW

Kinesiste Ilse Vandenbroucke en Dieter Vandeputte van Life Danscenter slaan opnieuw de handen in elkaar voor een lessenreeks op maat van mensen met de ziekte van Parkinson. Na een succesvolle cursus vorig jaar hopen ze dit jaar opnieuw een mooie groep samen te stellen. Komende donderdag is er een eerste proefles en die is volledig gratis.

Op donderdag 16 september zet Life Danscenter de deuren open voor parkinsonpatiënten die graag in beweging zijn. Kinesiste Ilse Vandenbroucke en danscoach Dieter Vandeputte gaan in analogie van vorig jaar de samenwerking aan voor een nieuwe cursus Parki-Dance, een uniek evenement in onze regio.

lIse Vandenbroucke is kinesiste bij NeuroCentrumWest in de Nederweg 133. “Onze kinepraktijk is gespecialiseerd in neurologische revalidatie. Wij begeleiden heel wat patiënten met een neurologische problematiek. Zo hebben wij onder meer mensen met evenwichtsproblemen, ALS en dus ook met de ziekte van Parkinson”, legt Ilse uit. “Mensen met parkinson hebben er, net als iedereen eigenlijk, veel baat bij om te blijven bewegen. Dansen is voor hen een ideaal tijdverdrijf en ook een leuke hobby die ze met hun partner kunnen beoefenen. Het is bewezen dat dansen een positief effect heeft op lichaam en geest en dat is natuurlijk wat we willen, de mensen gelukkig zien.”

Verschillende dansstijlen

“Parkinsonpatiënten hebben veel nood aan ritme bij alles wat ze doen en laat dat nu net zijn wat zo belangrijk is als je danst. Als mensen met parkinson kunnen bewegen op een bepaald ritme, gaat alles precies wat vlotter. Als ze dat ritme eenmaal te pakken hebben, kan dat hen helpen in hun dagelijks leven”, weet Ilse.

“In de lessenreeks komen verschillende dansstijlen aan bod. We proberen rekening te houden met verschillende genres. Zo kan er al eens een stukje salsa passeren, maar laten we ook de koppeldansen de revue passeren en gaan we zelfs even linedancen. Een mix met voor elk wat wils, we proberen het echt iedereen naar de zin te maken. De dansen zijn bovendien niet moeilijk, dus je hoeft zeker geen schrik te hebben om te proberen.”

Vorig jaar organiseerden Ilse en Dieter een eerste lessenreeks voor Parki-Dance. “We mochten toen 25 mensen verwelkomen en daar waren we echt tevreden mee”, glundert Dieter.

“Een aantal van de mensen die toen de cursus volgden, zijn er nu zeker weer bij omdat ze het zo plezant vonden. Wie zich individueel inschrijft is welkom, maar je mag ook je partner meebrengen. Zo wordt het sociaal contact extra gestimuleerd en ook dat heeft natuurlijk alleen maar voordelen. De lessen vinden gewoon plaats in onze dansschool dus dat maakt de stap naar de lessen niet zo groot, dat vonden wij heel belangrijk.”

Gratis proefles

Op donderdag 16 september is er een eerste proefles in Life Danscenter in de Lodewijk de Raetlaan 2. “De eerste les is gratis en staat open voor iedereen die wil proberen. De les vindt plaats van 15.30 tot 16.30 uur”, klinkt het. “Als de les in de smaak valt, kan je meteen inschrijven voor de reeks van 13 lessen, die telkens op donderdag plaatsvinden. Inschrijven kost dan 86 euro per persoon.”

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier