Carnaval in Tielt in 2022: “Zonder grappen over pandemie”

De Orde van de 3 Sleutels moet het carnavalsplunje dit jaar noodgedwongen in de kast laten. (foto WME)©Wouter Meeus
De Orde van de 3 Sleutels moet het carnavalsplunje dit jaar noodgedwongen in de kast laten. (foto WME)©Wouter Meeus
Redactie KW

Door de corona-crisis is het carnavalsfeest opnieuw verplaatst, naar 19 maart 2022. De Orde van de 3 Sleutels blikt alvast moedig vooruit, “maar spotten met een pandemie die zoveel doden heeft geëist, dat kan voor ons niet.”

“De Orde van de 3 Sleutels werd opgericht in november 1980, met Gaston Ameye als voorzitter. Sinds halfvasten 1981 is er ieder jaar een pronkzitting, met de verkiezing van de stadsprins en de sleutelfee”, schetst persverantwoordelijke Viviane Ameye.

Maar vorig jaar dus niet. “De voorbereidingen voor de zitting en de stoet waren toen helemaal klaar, want de lockdown kwam er pas twee dagen voor het geplande feestweekend. Dat was voor ons een zware domper.”

Ook dit jaar is er geen sprake van carnavalsvieringen. “Dat ook ons in augustus geplande zomercarnaval niet kan doorgaan, doet echt wel pijn. Ons sociaal leven staat nu al een jaar on hold . Maar we moeten de moed erin houden. Na regen komt zonneschijn, hé. We zijn een positief ingestelde bende.”

Niet online

Veel verenigingen doen dingen online. De Orde van de 3 Sleutels niet. “Een online alternatief is in ons concept niet mogelijk, en we hebben er ook de financiële middelen niet voor”, zegt Viviane Ameye. “Wat we wel gaan doen, is via de sociale media onze carnavalsorde extra in de verf zetten.”

Wat ze dan weer niet gaan doen, is grappen maken over de coronacrisis. “Spotten met een pandemie die over de hele wereld zoveel mensen heeft gedood, kan voor ons niet door de beugel”, zegt Viviane Ameye. “Wat de stoet die door Stad Tielt wordt georganiseerd betreft, ben ik ervan overtuigd dat ook daar de touwtjes strak zullen worden gehouden. Voor ons is carnaval nog altijd plezier maken zonder anderen te kwetsen. Neem nu de officiële opening van carnaval: die valt in principe op elf november, om elf minuten over elf. Wel, dat hebben wij nog nooit gedaan. Uit respect voor de Wapenstilstand. Je kan niet het einde van een ellendige oorlog herdenken en op hetzelfde moment de nar gaan uithangen.”

Bal Masqué

Maar de Orde blikt wel hoopvol vooruit: “In 2022 gaan we de show brengen die al voorzien was. Het thema ‘Bal Masqué’ klinkt nu misschien een beetje raar, maar het gaat om oogmaskers. En we hebben er nu eenmaal al veel kosten voor gemaakt ook de vaste kosten zijn blijven doorlopen, hé.”

De Orde heeft nog een boodschap: “We wensen alle handelaars en horeca-uitbaters veel sterkte. en een rooskleurige toekomst. Zonder hun steun mogen we carnaval vergeten.”

(KeMa)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.