Carlos Lanckriet bekroond voor mooiste gevelversiering ‘Ruiselede bebloemd’

Carlos Lanckriet. (foto RV)
Redactie KW

In de categorie gevelversiering-bloembakken van de campagne ‘Ruiselede bebloemd’ behaalde Carlos Lanckriet (70) uit de Aalterstraat de hoogste onderscheiding tussen 56 deelnemers. In feite was het plaats vijf, maar het reglement stipuleert dat men maar één keer in drie jaar de hoogste prijs mag behalen. De vier deelnemers die hem voorgingen wonnen de afgelopen jaren al eens.

“Ik heb altijd al heel wat bloemen en planten gehad en gekoesterd, ook toen ik tot 7 jaar geleden in de Zandstraat woonde”, aldus Carlos Lanckriet. “Ik ben niet echt de grote technisch onderlegde bloemenkenner, maar de zorg die ik eraan besteed, is niet gering. Enorm talrijk zijn en waren ze, de fietsers die vroegen of ze die mooie en zeldzame hangbegonia’s mochten op foto vastleggen.”

Begonia’s en geraniums

“Vooraan zijn er geraniums en aan de oprit die oogverblindend mooie hangbegonia’s en fuchia. Van kapitaal belang is de permanente zorg: planten en bemesten en ertegen praten. Om de twee dagen geef ik water en knijp ik de zieke takken of bloempjes weg en om de twee weken een scheutje bemesting. De begonia’s overwinteren hier: afknippen en vorstvrij houden en de volgende lente weer op hun plekje, hun habitat waar ze weelderig groeien en bloeien.”

Vrije tijd

De bezige bij met pensioen weet goed zijn vrije tijd zinvol in te vullen. Met een tuintje, vissen en vogels, schapen en geiten, een kaartje leggen in zijn favoriete kroeg, de organisatie van de fietsbedevaart in mei, het fietsen met Neos en Okra. “Het is een leuk tijdverdrijf, die bloemen. Met dat unieke aspect dat je gauw resultaat van de inzet kunt waarnemen. De kleurenpracht, de geur van de bloemen, de rondfladderende insecten, de zoemende bijtjes. Allemaal zo mooi: tot complete mentale rust komen in mijn natuurdomeintje hier. Goed soigneren is cruciaal, iets forceren helpt niet en werkt zelfs nefast. Goed en matig verzorgen geeft resultaten. Men zegt wel eens smalend praat tegen uw troetelplantjes en –bloemen. Het illustreert dat er een harmonieuze samenwerking nodig is tussen mens en plant. En dat principe koester ik grenzeloos.” (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier