Brugse jeugdbewegingen bereiden zich voor op de zomer, mét kampen
Ook bij de Brugse jeugdbewegingen was het wekenlang nagelbijten: zou het coronavirus ook de zo geliefde zomerkampen dwarsbomen? Minister van Jeugd Benjamin Dalle, afkomstig uit Damme, sprak het verlossende woord. Jeugdkampen zijn wel degelijk mogelijk. Onder voorwaarden, zoals in bubbels van maximum vijftig personen. “Het wordt allemaal wat complexer maar we zijn dolgelukkig dat we terug op kamp kunnen”, zegt Elien Dumon van Chiro St. Joris – ‘t Leitje.
Het zomerkamp is voor vele honderden Brugse jeugdbewegingsleden hét evenement van het jaar. Het hoeft dan ook geen betoog dat de voorbije weken en misschien zelfs maanden bijzonder spannend waren voor al die kinderen en jongeren. En niet te vergeten voor hun leiding. Zou dat vervloekte coronavirus nog ook nog het zomerkamp, het hartelijke weerzien met vrienden, in gedrang brengen? Gelukkig bracht Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), afkomstig uit Damme, het verlossende woord en hij wachtte daarvoor niet op de Veiligheidsraad. Jeugdkampen zijn deze zomer wel degelijk mogelijk. Maar uiteraard wel onder voorwaarden. Zo moet er gespeeld, gegeten en geslapen worden in zogenaamde ‘contactbubbels’ van maximum vijftig personen. Bij de Brugse stedelijke jeugddienst wordt er op gewezen dat er al bijzonder lang naar dit moment toegewerkt. Voor alle onderdelen van het jeugdwerk werden door koepelorganisatie ‘De Ambrassade’ uitgebreide en gedetailleerde draaiboeken uitgewerkt.
De belangrijkste richtlijnen? De ‘contactbubbels’ dus. Binnen de contactbubbels is social distancing niet noodzakelijk. Ook buitenlandse kampen zijn mogelijk maar dan enkel tot 150 kilometer buiten de landsgrenzen. Er moet extra aandacht zijn voor hygiëne, zeker op vlak van het sanitair maar ook bij het gebruik van spelmaterialen. Steven Delbeke, hoofdleider bij FOS (Scouts) Menapiërs in Sint-Andries, is alvast bijzonder opgelucht dat hun jeugdkamp kan plaatsvinden. “Wij trekken begin augustus naar Hanne sur Lesse. Onze timing is in deze omstandigheden wel positief want we hebben dus nog wat tijd om ons verder voor te bereiden. Een kamp in deze omstandigheden vergt dan ook veel meer voorbereiding”, zegt Steven. “Er moet inderdaad gewerkt worden in contactbubbels van maximum vijftig personen maar dat wil helemaal niet zeggen dat we maar met vijftig mensen op kamp kunnen. We verdelen ze in verschillende bubbels; volgens de leeftijdsgroepen waarin onze werking sowieso al verdeeld is. Niet elke bubbel telt vijftig mensen; er zitten er ook kleinere tussen. In totaal gaan we met zo’n tweehonderdzestig mensen op kamp.”
Rond het kampvuur
“Er zijn nog wel zaken die we nog eens goed moeten bekijken. Zoals het probleem dat de leiders vaak actief zijn in verschillende leeftijdsgroepen en dus ook in verschillende contactbubbels, dat is niet evident. Bij een kamp is het de gewoonte dat de leiding op het einde van de dag nog eens allemaal samen komt om iets te drinken rond het kampvuur. Dat zal iets moeilijker worden. Ook voor het inladen van de materialen in de voertuigen werkt de leiding in principe intens en dicht samen. Binnenkort gaan we met de leiding de kampplaats al eens verkennen en goed bekijken hoe we alles zo goed mogelijk praktisch kunnen organiseren. Sowieso zijn we enorm tevreden dat het zomerkamp toch kan doorgaan!”
Ook Elien Dumon, hoofdleidster bij Chiro Sint-Joris ‘t Leitje in Ver Assebroek, is bijzonder gelukkig dat ze met haar jeugdbeweging deze zomer terug op kamp kan.
“Wij gaan van 21 tot 31 juli naar Grand-Halleux, een deelgemeente van Vielsalm; in de Waalse provincie Luxemburg dus. Toen ik hoorde dat de jeugdkampen toch konden doorgaan was ik echt bijzonder opgelucht. Ik heb die avond nog tot 23 uur gewerkt aan een document met daarin alle nodige info over de voorwaarden en met inschrijvingsformulieren”, zegt Elien.
“Wij vertrekken in twee bubbels: voorlopig is dat een grotere bubbel met 44 mensen en een kleinere bubbel met slechts 23; maar er kan nog ingeschreven worden. Evident zal het zeker niet zijn; een kamp onder coronavoorwaarden. Het is eigenlijk een puzzel. De bubbels mogen elkaar zelfs niet kruisen dus in de refter zullen we goed moeten opletten. Ook voor het sanitair betreft zullen we alles goed moeten bekijken en uitrekenen. Met de leiding gaan we binnenkort al eens kijken naar de kampplaats; bijvoorbeeld om alle toiletten en douches en zo te tellen. Dus ja, het wordt anders dan anders maar ik kijk er enorm naar uit!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier