Archeologie Zuid-West-Vlaanderen viert 50-jarig jubileum: “Vereniging draagt bij tot een betere kennis van onze regionale geschiedenis”

We zien Philippe Despriet, Albert Coopman, Nicolas Amoroso, Richard Veyniers, Paul Trio, Filippe De Potter, André Deconinck, Franklin Demeyer en Louis Vandeputte. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Archeologie Zuid-West-Vlaanderen werd een academische zitting gehouden over de Venus van Kortrijk, met de voorstelling van de bijzondere publicatie ‘De Venus van Kortrijk’. Dit unieke evenement bood een boeiende duik in de archeologische ontdekkingen van onze regio.

Archeologie Zuid-West-Vlaanderen zet zich sinds 1974 in om het rijke archeologische verleden van onze streek te vrijwaren en te besturen. “De vereniging draagt dankzij haar werking bij tot een betere kennis van onze regionale geschiedenis”, zegt Philippe Despriet, bezieler van de vereniging, die al tientallen publicaties uitbracht.

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag werd de publicatie De Venus van Kortrijk uitgebracht en een brochure met een nieuwe wandeling. Het boek werd geschreven door Filippe De Potter, Philippe Despriet en Nicolas Amoroso. “De Venus van Kortrijk is een van de mooiste en meest unieke vondsten in Kortrijk”, aldus Philippe Despriet.

Het beeldje wordt bewaard in het museum van Mariemont in Frankrijk. “Het is door verkoop bij ons terechtgekomen. Het is een Romeins werk uit het einde van de eerste of het begin van de tweede eeuw en van grote historische waarde. Wij koesteren het beeld en zijn opgetogen met het boek errond”, zegt Richard Veymiers, directeur Koninklijk Museum Mariemont.

De Venus van Kortrijk

Begin februari 1913 stootten bouwvakkers die funderingen voor een huis in de Minister Liebaertlaan groeven op 1,8 meter diepte op het beeld. Later bleek dat ze aan het werken waren in de tuin van een voormalig Romeins huis. Bouwheer De Jongh verkocht het Venusbeeld nog datzelfde jaar aan Raoul Warocqé die zijn collectie bij testament omvormde tot museum. Behoudens enkele beschadigingen was het beeld in uitstekende staat. Een restauratie voegde de ontbrekende rechtervoet toe en herstelde beschadigingen aan rug en rechterdij. Het beeld is 24 cm hoog en gegoten in massief brons. De ogen zijn ingelegd met zilver en vermoedelijk waren de lippen oorspronkelijk verhoogd met rood. Door de verfijnde compositie en uitvoering voelt de figuur monumentaal aan, ondanks de kleine afmetingen. Het vrouwelijk naakt stelt Venus Anadyomene voor, de liefdesgodin die is geboren uit de golven en het water uit haar lange haar wringt. Het is opgebonden in een knot, behalve twee lokken die vrij over de schouders vallen en twee andere die ze vastheeft. Ze heeft smalle heupen en kleine borsten.

Nieuwe wandeling

Naar aanleiding van de verjaardag van Archeologie Zuid-West-Vlaanderen werd een nieuwe wandeling gecreëerd Archeologische Wandeling Kortrijk, 50 jaar opgravingen in de stad. De kaart geeft een overzicht van de 12 belangrijkste archeologische sites die de voorbije 50 jaar door archeologie opgegraven, bestudeerd en gepubliceerd werden in het Kortrijkse stadscentrum. De brochure is te vinden bij de Dienst Toerisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier