50-jarige minivoetbalcompetitie officieel ontvangen door gemeente: “Fair play staat bij ons centraal”

Het bestuur van MVRK werd officieel ontvangen door de gemeente. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het bestuur van de minivoetbalcompetitie in Rollegem-Kapelle werd gehuldigd door het gemeentebestuur. Al vijftig jaar lang leiden die mensen de minivoetbalcompetitie in goede banen en dit werd officieel gevierd.

De Rollegem-Kapelse minivoetbalcompetitie bestaat vijftig jaar. Hendrik Vandromme stond mee aan de wieg van het sportieve gebeuren. “In een halve eeuw is er ongelooflijk veel gewijzigd. Zo werden in 1974 de resultaten nog opgemaakt met potlood en papier. Van gsm’s was toen nog geen sprake. De wedstrijdformulieren werden na de match bij mij thuis bezorgd”, blikt Hendrik terug. Vijftig jaar later verloopt alles op een veel vlottere manier. “Nu spelen computers, internet en een smartphone een cruciale rol. De wedstrijduitslagen worden onmiddellijk na de match doorgeseind, de website wordt dagelijks geüpdatet en op de infoschermen in de sporthallen zie je alle uitslagen en rangschikkingen.”

Fair play

De plaatselijke minivoetbalcompetitie groeide in kort tijd uit tot een één van de belangrijkste en grootste minivoetbalcompetities in Zuid-West-Vlaanderen. “We wisten ook een duidelijke identiteit te ontwikkelen. Onze organisatie staat op punt en fair play staat bij ons centraal. We hebben een sterk reglement opgesteld dat weinig ruimte laat voor discussies.”

MVRK kan ook al jarenlang rekenen op een sterke groep vrijwilligers. “Dankzij de bekwame inzet van bestuursleden en scheidsrechters kunnen we een kwaliteitsvolle competitie aanbieden.”

520 ploegen

In vijftig jaar minivoetbal in Rollegem-Kapelle voetbalden 520 verschillende ploegen. Zij haspelden de competitie tussen eind augustus en mei af. De ongeveer 10.000 spelers kwamen uit zowat alle gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Er werden in totaal 36.000 matchen gespeeld, 200 scheidsrechters leidden die in goede banen. Het aantal ploegen evolueerde al snel naar 50. “Een aantal dat we nu ook nog steeds hebben. Doordat we wekelijks slechts een beperkt aantal uren kunnen beschikken over de sporthal is een uitbreiding ook moeilijk.”

Hendrik zag de voorbije jaren ook verschillende erg goede ploegen passeren. Zo behaalde de ploeg Autohandel Quaeghebeur zelfs mooie resultaten in de nationale competitie, maar ook ploegen zoals Bietjes, Juwelen Dejonckheere en Bakkerij Vansteenkiste haalde een hoog niveau. “Twee ploegen verdienen een uitzonderlijke pluim. De lokale ploeg Hutsepot speelde 47 van de 50 seizoenen mee. Gezondheidscentrum Menen schreef zich 43 keer in, maar won ook meer dan 20 fairplayprijzen. Een unieke prestatie.”

Tentoonstelling

De voorbije maanden werd het 50-jarig bestaan van MVRK uitgebreid gevierd. Het jubileumjaar werd ingezet met een fototentoonstelling georganiseerd door de heemkundige kring en de publicatie van de brochure 50 jaar Minivoetbal Rollegem-Kapelle. De tentoonstelling lokte eind oktober veel minivoetballiefhebbers.

“In 1974 werden de resultaten nog opgetekend met potlood en papier”

In februari organiseerde het bestuur een jubileumtornooi. Zondag zette het gemeentebestuur MVRK in de bloemetjes en genoten de minivoetballiefhebbers van een feest in Huyze Delicatesse. Een speciaal moment voor Victor Vandenbroucke, Hendrik Vandromme en Johan Vandromme. Zij zijn er al sinds de beginjaren bij. “Ook Gerard Lezy was er bij de opstart bij. Hij overleed jammer genoeg eind 2023. Hij was een beetje mijn compagnon de route. MVRK heeft heel veel aan hem te danken”, aldus Hendrik.

Toekomst

Op vrijdag 3 mei is er de feestelijke afsluit van het 50ste seizoen met de seizoensfinales en een receptie. Het feestjaar wordt op vrijdag 14 juni afgesloten met een wijntasting voor bestuursleden, scheidsrechters en sponsors. Binnen het bestuur van de minivoetbalcompetitie zien ze de toekomst rooskleurig in.

“Het laatste decennium werd het bestuur versterkt met enkele bekwame en enthousiaste jongeren. Zij vormen nu het kloppend, jong hart van MVRK en zullen dit in de toekomst ongetwijfeld bewijzen. Ondertussen kunnen zij nog steeds rekenen op de inzet van enkele ervaren krachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier