Verbannen kerkhofkruis in Oostrozebeke staat niet langer op zijn plaats

Leon Vanluchene is er het hart van in. “Dit kruis moet terugkeren naar het kerkhof”, zegt hij.© CLY
Leon Vanluchene is er het hart van in. “Dit kruis moet terugkeren naar het kerkhof”, zegt hij.© CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Het niet terugzetten van het levensgrote kruis op het kerkhof in Oostrozebeke blijft de gemoederen beroeren. Het kruis is verbannen naar de achterkant van de Ginstegrot, tot onvrede van vele Ginstenaren. “We blijven protesteren tot het terugkeert naar het kerkhof, waar het thuishoort”, zegt Leon Vanluchene.

Wellicht hadden de beleidsmensen er geen rekening mee gehouden dat men waarden en tradities die heel diep geworteld zijn niet zomaar kan negeren. De reacties op de weigering om het kruis terug te brengen naar het kerkhof komen vanuit alle hoeken. Ginstenaar Mark Vandaele uitte zijn ongenoegen via sociale media: “Als de angsthazen van de gemeente menen dat ze zomaar onze tradities en waarden overboord kunnen gooien onder het mom van een multiculturele samenleving, dan zijn ze het spoor helemaal bijster. Mochten onze voorvaderen terugkeren, dan schaamden ze zich dood. Ons dierbare Ginste moet blijven wat ze altijd geweest is.”

Belofte

Ook Ginstenaar Leon Vanluchene, die dagelijks naar het kerkhof trekt waar zijn zoon begraven ligt, is niet te spreken over de verbanning van het kruis. “Alle Ginstenaars zijn het erover eens dat het kruis niet op zijn plaats staat achter de Ginstegrot. Die plaats is de vuilbak van de Ginstegrot en daar komt niemand. Er is voldoende plaats op het heraangelegde kerkhof om het terug te plaatsen. Het stadhuis heeft beloofd dat na de volledige vernieuwing van het kerkhof het kruis zou kunnen terugkeren. Vergeet niet dat de doden er moeten kunnen rusten onder de armen van het kruis.”

“Het kruis werd gemaakt en geplaatst door Ginstenaar Remi Devaere. Een kerkhof zonder kruis kan niet. Het gaat tenslotte om gewijde grond. Ik zal blijven ijveren tot het kruis er terugkeert. Als dat niet zou gebeuren, dan wil ik niet begraven worden op het kerkhof. De kinderen moeten dan maar de urne thuis op de schouw zetten”, aldus Leon. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier