Veldkip nv trekt aanvraag voor uitbreiding in Ardooie in

Redactie KW

Al enkele maanden is er een aanvraag lopend van het bedrijf Veldkip nv in de Veldkaaistraat Ardooie, voor het uitbreiden van 120.000 naar 190.000 kippen. Na een wijziging in het dossier werd er in maart een tweede openbaar onderzoek georganiseerd.

Maar ook na deze wijziging kwam er een negatief advies van de Provinciale Omgevings-Vergunningscommissie (POVC), die het dossier moet voorbereiden voor de deputatie. De afstandsregels tegenover het natuurgebied en provinciaal domein ‘t Veld vormen de belangrijkste struikelblok.

De adviescommissie bevestigde nogmaals dat de onderliggende bestemming van het gewestplan als natuurgebied met wetenschappelijke waarde overeind blijft, ook nu er een provinciaal RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) voor het gebied is. Het bedrijf ligt te dicht bij het gebied om volgens de Vlarem-wetgeving een uitbreiding te kunnen realiseren.

Aanhoudend protest

De provincieraadsleden Maarten Tavernier en Veerle Dejaeghere van Groen dienden het bezwaar in en werden gesteund en gevolgd door tal van omwonenden. Voor Groen is dat ook logisch: er is al heel weinig natuur in de regio Midden-West-Vlaanderen en wat er is, staat onder sterke druk.

Het zogenaamde ‘stikstofarrest’, waarbij de vergunning van een kippenbedrijf in het Limburgse Kortessem vernietigd werd, maakte dit probleem voor regio’s met veel intensieve veeteelt nogmaals heel duidelijk. Het zou een verkeerde keuze zijn om het stikstofprobleem nog te vergroten, zo dicht bij een natuurgebied. De impact van het bedrijf op de natuur bedraagt nu al meer dan 10%. Er waren ook klachten van omwonenden over geurhinder. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier