“Veiligheidsgevoel en samenhang versterken”: Vijfde buurtpreventienetwerk van Roeselare opgestart in Jacob Van Maerlantwijk

Van links naar rechts herkennen we Sofie Deleu, korpschef Curd Neyrinck, Karolien Vandenheede, Linda Martens, Birgit Voet (dienst samenleving) en burgemeester Kris Declercq. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Begin dit jaar werd in de Jacob Van Maerlantwijk een buurtpreventienetwerk, het vijfde in de stad, opgericht. “Met dit buurtpreventienetwerk verhogen we het veiligheidsgevoel in onze wijk en versterken we de samenhang in de buurt.”

De stad Roeselare telt sinds kort vijf buurtpreventienetwerken. Na het Groenpark, Jezuïtengoed, Sjepappe en Elsbergewijk is daar recent de Jacob Van Maerlantwijk bijgekomen. “Vorig jaar probeerden inbrekers in onze wijk hun slag te slaan. In één van de straten werd al snel een Whatsapp-groep opgestart waarin de bewoners elkaar verwittigden wanneer ze iets verdachts opmerkten. We wilden het echt nog professioneler aanpakken en stelden de stad de vraag om een buurtpreventienetwerk op te richten”, aldus wijkbewoonster Linda Martens.

Voelsprieten van een wijk

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) is voorstander van een dergelijk initiatief. “Een buurtpreventienetwerk verhoogt het veiligheidsgevoel en versterkt de samenhang in de buurt. De bewoners zijn de eerste ogen en de voelsprieten van een wijk. We merken dat bewoners van de wijken waar er al een dergelijk netwerk is regelmatig zaken doorgeven.” De buurtpreventienetwerken zijn er voor en door de buurt. Een vrijwillige coördinator beheert de WhatsAppgroep waarbij buurtbewoners vrijwillig kunnen aansluiten. In deze chatgroep kunnen daarna verdachte zaken of handelingen gesignaleerd worden aan elkaar.

Deur-aan-deurverkopers

Ook korpschef Curd Neyrinck merkt dat de buurtpreventienetwerken werken. “Dankzij deze initiatieven staan de bewoners dichter bij de politie en wordt er vlotter gecommuniceerd. Niet enkel voor inbrekers, maar ook om bijvoorbeeld louche deur-aan-deurverkopers te melden is dit echt een meerwaarde.” Buurten of wijken die zelf een buurtpreventienetwerk willen opstarten kunnen mailen naar samenleven@roeselare.be. De stad Roeselare en de politiezone RIHO voorzien ondersteuning van dit initiatief door het organiseren van een vormingsmoment bij de opstart van het buurtpreventienetwerk, alsook een jaarlijks netwerkmoment voor alle coördinatoren. De buurten waar een buurtpreventienetwerk actief zijn, zijn telkens herkenbaar dankzij de borden in het straatbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier