Vapeshops mogen weer open

Laurens Kindt

Vapeshops, waar elektronische sigaretten en toebehoren worden verkocht, mogen vanaf zaterdag opnieuw de deuren openen. Dat blijkt uit een antwoord van de FOD Economie op vragen vanuit de sector.

Zowel tijdens de eerste lockdown als tijdens de huidige periode van strenge maatregelen moesten de zogenaamde vapeshops noodgedwongen de deuren sluiten. Klanten konden alleen op bestelling de vloeistof aankopen waarmee de meeste e-sigaretten gevuld worden.

Ook online verkoop is toegelaten, mits de producten geen nicotine bevatten. En daar knelde het schoentje. Uit een enquête van keten Dampshop bleek dat heel wat klanten tijdens de eerste lockdown teruggegrepen hadden naar de klassieke, ongezondere sigaret.

Klassieke sigaret

Ook tijdens de huidige lockdown leek het die kant op te gaan. “We moesten met lede ogen toezien hoe klanten die succesvol aan het stoppen waren met de klassieke sigaret toch opnieuw sigaretten aankochten omdat die nu eenmaal veel makkelijker te krijgen waren”, zegt Lieven De Maet, trainer bij Dampshop, een keten van elektronische sigaretten met in onze provincie filialen in Brugge, Roeselare, Oostende en Kortrijk.

Vorige week slaagde een tabakswinkel uit Baarle-Hertog in de provincie Antwerpen er met succes in om tabakswinkels toch open te krijgen. De winkeluitbater vond het oneerlijk dat hij niet open mocht, terwijl supermarkten en tankstations wél sigaretten mochten verkopen en kreeg gelijk van gouverneur Cathy Berx.

Essentieel product

Berx gaf toe dat tabak voor heel wat mensen een essentieel product is. Uit briefwisseling van de FOD Economie met de sector van de vapeshops blijkt nu dat ook voor hen een uitzondering wordt gemaakt. Vanaf zaterdag 14 november mogen alle winkels die uitsluitend elektronische sigaretten en hun toebehoren verkopen weer open.

“Een terechte beslissing want wij moesten machteloos toekijken hoe onze klanten weer aan de klassieke sigaret gingen. Het was soms hartverscheurend om klanten in paniek aan de telefoon te krijgen omdat ze nergens nog hun benodigde producten konden vinden. Dat is nu van de baan. Onze keten doet alvast morgen, zaterdag, in heel het land alle winkels opnieuw open”, zegt Lieven De Maet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.