Vanaf augustus trouwfeesten tot 100 man, openingsdans mag weer

© MVM/Belga
Redactie KW

Er mag weer gedanst worden op trouwfeesten. Recepties en banketten met een privékarakater mogen vanaf augustus tot 100 mensen worden uitgebreid. Dat blijkt uit het nieuwe Ministerieel Besluit, dat de beslissingen van de Veiligheidsraad implementeert. Voor ‘formele’ recepties, van een bedrijf bijvoorbeeld, gelden dezelfde regels als voor evenementen.

Het heeft wat geduurd, maar eindelijk is dan het ministerieel besluit over de aanstaande versoepeling van de coronamaatregelen klaar. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, die de tekst op zijn website publiceerde. Dat het wettelijke kader zo lang op zich heeft laten wachten, kwam omdat er nog enkele punten van discussie waren, maar die zouden intussen allemaal zijn weggewerkt.

Volgens het ministerieel besluit mogen recepties en banketten, met een privékarakter en die worden verzorgd door ‘een professionele catering/traiteur onderneming’, vanaf 1 juli worden bijgewoond door een maximum van 50 personen. Vanaf 1 augustus wordt dat aantal uitgebreid naar maximum 100 personen. Op voorwaarde dat de coronamaatregelen zoals social distancing worden bewaard.

Organisatie door professionals

De regels voor juli waren al duidelijk, die voor augustus nog niet. De sector zelf vroeg om dezelfde regels toe te passen als in restaurants: maximum 10 per tafel, zittend, maar zonder beperking van het aantal genodigden. Het is iets ertussen geworden: vanaf augustus zullen (zittende) recepties en banketten mogen plaatsvinden met 100 aanwezigen.

Het moeten wel privéfeesten betreffen, zoals een huwelijk. Bovendien moet een professional de receptie verzorgen. Een familiefeest in je tuin, blijft dus tot je bubbel van 15 beperkt. Op die manier kunnen de protocollen beter nageleefd worden.

Privérecepties en -feesten voor 50 personen (en 100 in augustus) volgen de regels van de horeca, maar niet de verplichting die zegt dat gasten aan hun tafel moeten blijven zitten. Een openingsdans mag, maar het is niet de bedoeling dat het een uitgebreid dansfeest wordt.

Vanaf 1 juli mogen 200 personen burgerlijke huwelijken, begrafenissen en erediensten bijwonen. Vanaf 1 augustus zijn dat er 400.

Geen beperking voor markten

Wat de markten – met inbegrip van brocantes en rommelmarkten – en kermissen betreffen is er geen beperking meer van het aantal kramen, wel luidt het dat “het maximumaantal bezoekers dat wordt toegelaten op de markt of kermis 1 bezoeker per anderhalve meter aan het kraam bedraagt”.

Discotheken en dancings blijven voorlopig gesloten. Dat is ook het geval voor jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, behalve wanneer hun gebruik privé is.

(Belga/MVM)

https://twitter.com/pieterdecrem/status/1277913917562466304Pieter De Cremhttps://twitter.com/pieterdecrem
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.