Vanaf 1 juli mag er geen alcohol meer verkocht worden in automaten, eigenaars reageren furieus: “Dit is de kleine zelfstandige pesten”

Christophe Jourdren en Gregory Filieux van Boutique Automatique. © JD
Redactie KW

Met een mailtje van hun automatenleverancier werden ze op de hoogte gebracht. Vanaf 1 juli geldt een verbod op de verkoop van alcohol via automaten. Een aderlating voor eigenaars van automatenshops. “Hier is er tenminste nog controle, in nachtwinkels – waar verkoop wel nog mag – kopen minderjarigen wel nog drank.”

Het is eind maart 2022. Ons land en haar ondernemers kreunen nog altijd onder de naweeën van de coronapandemie. Maar veel van die ondernemers – zeker in de horeca – blijven niet bij de pakken zitten en zoeken naar oplossingen om hun producten toch aan de man te brengen.

Zo ook Christophe Jourdren en Gregory Filieux, die met Boutique Automatique een automatenshop openden op in Wevelgem. “Een soort van minisupermarkt is. 24 op 24, 7 op 7 kun je er terecht voor brood, beleg, pasta en kant- en klare gerechten”, omschreef Gregory de zaak bij de opening.

Een schot in de roos, waarna in het hele land veel automatenshops volgden. In Menen, bijvoorbeeld, openden in mei vorig jaar slager Josué Deleu en Trien Yperman een automatenshop in samenwerking met lokale handelaars, met ook chocolade en zelfs bloemen.

Alcoholverbod

Ook te koop in beide shops: alcohol. Enkel blikken pils bij Josué en Trien, bij Christophe en Gregory ook wijn en Bellini. Daar komt op 1 juli echter een einde aan. Door een wetswijziging geldt vanaf dan een verbod op alcohol in automaten, of zoals het in de wet zelf staat: automatische distributieapparaten.

Die wijziging raakte wat ondergesneeuwd omdat er ook restricties in tankstations – tussen 22 en 7 uur – en ziekenhuizen werden opgenomen. “Wij werden op de hoogte gebracht door de leverancier van onze automaten”, zegt Christophe. Ook bij Trien was dat het geval. “Toch vreemd. We hebben toelating moeten vragen, dus weten ze dat we dat doen, maar toch brengt de regering er ons niet van op de hoogte.”

Aderlating

Voor Christophe en Gregory wordt dat een serieuze aderlating. “Zeker omdat we net een pallet blikken gekocht hebben”, weet Christophe. “Drank verkoopt goed. Mensen die hier een gerecht kopen, zullen al snel ook een fles wijn kopen. Maar we hebben ook onze habitués die hier wekelijks hun sixpack kommen halen.”

Dat zal vanaf maandag 1 juli dus niet meer lukken. “Dus zullen ze elders gaan. Nachtwinkels kunnen wel blijven verkopen. Ik noem het oneerlijke concurrentie. Bovendien zullen minderjarigen daar veel makkelijker aan drank geraken. Bij ons moet je je identiteitskaart ingeven of je kan niks kopen.”

Ook bij Trien doet de wetgeving de wenkbrauwen fronsen. “We zullen er onze slaap niet voor laten. Al vinden we de wetgeving van de pot gerukt”, zegt ze. “Wij investeerden in een ID-lezer. Zuur geld achteraf. Bovendien waren we al overeengekomen met een wijnhandelaar die hier een automaat zou plaatsen. Die plannen kunnen niet meer doorgaan.”

Furieus

Een oplossing is er niet, dus heerst er vooral ongeloof en woede bij de ondernemers. “Ik ben eerlijk gezegd furieus”, foetert Gregory. “Dit is gewoon kleine zelfstandigen pesten. Reken maar dat ze ons zullen vinden na 1 juli mochten we toch alcohol verkopen. Dan zullen de boetes wel volgen. Wat is het volgende? Suiker verbieden, vetten verbieden? Dan zullen we de boel snel mogen sluiten.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier