Unizo Brugge: “Het is pompen of verzuipen voor onze handelaars”

“De solden moeten de schade beperken, maar kunnen het ‘annus horribilis’ 2020 voor onze handelaars niet meer goedmaken”, zegt Hendrik Vermeulen, voorzitter van Unizo Brugge.

Hendrik Vermeulen. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Hendrik Vermeulen. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

“Uit de nieuwe cijfers van Graydon blijkt dat ruim 24 procent van de pre-corona gezonde, Brugse ondernemers en handelaars momenteel ernstig in de gevarenzone zitten”, stelt Hendrik Vermeulen. “Tijdens de voorbije zomer waren er dat nog 1 op 5. Het wordt er dus niet beter op. De kustgemeenten scoren opvallend beter. Zij hebben een succesvoller zomerseizoen achter de rug.”

“De coronacijfers kennen een dalende trend. Maar voor steeds meer West-Vlaamse ondernemers duurt de crisis te lang. Zolang handelaars aan de overheids- en bankeninfuus hangen, geven cijfers een vertekend beeld. Huurcontracten blijven doorlopen, reeds ingekochte goederen gaan te traag de deuren uit. Ik zie en hoor veel moedeloze verhalen. Het is spartelen voor velen, pompen of verzuipen. De creativiteit die vrijkomt uit vele initiatieven geeft natuurlijk wel hoop.”

‘Bewust zich anders moeten organiseren’ heeft vruchten afgeworpen. Vruchten die zeer nuttig zijn post-corona. Maar laat ons alstublieft zo snel mogelijk terug naar het ‘normaal’ gaan. De solden moeten verdere schade beperken, maar goedmaken zit er niet meer in. Daarvoor heeft de crisis te diepe wonden geslagen. Het gaat vandaag niet over winst maken, wel over facturen kunnen betalen.”

Verkeerd signaal

“De solden zijn deze week aarzelend gestart, op een maandag, het begin van de werkweek. Een maandag die letterlijk in het water viel. Het vele thuiswerk van werknemers, geen geklede festiviteiten zorgen ervoor dat mensen minder aankochten. Koopjeszondagen juichen wij toe, ze zijn pure noodzaak in deze coronatijd. Ze moeten de broodnodige omzet genereren om het hoofd boven water te houden.”

“Of de Brugse winkelstraten zondag overrompeld worden? Dat is koffiedik kijken en afhankelijk van meerdere factoren. Als het weer meezit, zou het inderdaad drukker moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de handelaars daar perfect op georganiseerd zijn. Dat hebben ze de laatste maanden bewezen. Ik merk dat de druktebarometer goed is ingeburgerd bij de Bruggeling. Vooraf thuis de ware drukte waarnemen, is een nuttige tool. Een pluim voor de Stad. Het is wel jammer dat Brugge op 1 januari de 2 uur gratis parkeren onder ‘t Zand terugbracht naar 1 uur. Dat is een verkeerd signaal. Meer dan ooit moeten we alles op alles zetten ter ondersteuning van onze handelaars en ondernemers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.