Unieke schilderijen van overleden landschapsschilder Staf Stientjes op twee zomertentoonstellingen
Vijftig jaar geleden overleed regionaal landschapsschilder Staf Stientjes. Samen met nog twee andere kunstenaars is een unieke selectie schilderijen van hem vanaf 1 september te zien in Glorieux Interiors in Waregem onder de naam ‘Kunstzomer 2024’. De organisatie hiervan is in handen van Toerisme Leiestreek.
Het was de kleindochter van kunstschilder Staf Stientjes die de band met de schilderachtige streek van Tiegem in de verf zette. De verbondenheid met de fauna en de flora, de steeds wisselende weidse (ver)gezichten, de vruchtbaarheid van het land en het werk op de velden, hebben menig kunstenaar naar de schildersezel gedreven.
“En zo ook mijn grootvader. Naar aanleiding van het vijftigjarig overlijden, stellen we deze zomer enkele van zijn schilderijen gratis tentoon in Waregem”, zegt Greta Naessens, echtgenote van organist Bernard Cosaert. “Op de tweede locatie, het OLV-hospitaal van Oudenaarde, zijn er nog andere schilderwerken te zien in combinatie met werk van andere kunstenaars in de tentoonstelling en kunstroute ‘Vanuit de heuvels langs de Schelde’ die door Oudenaarde, Villa Zonnekracht in Tiegem en het centrum van Nukerke lopen.”
Bezige bij
Staf Stientjes, pseudoniem van Gustaaf D’haluin, werd op 14 december 1883 als zoon van Theophiel D’haluin en Coleta Niespen geboren in Waregem. Vader en moeder D’haluin hadden een café, een kruidenierszaak, een koetsenmakerij en Theophiel was daarbovenop ook nog schilder-decorateur. Zijn grootvader Augustinus werd ‘Stinus’ of ‘Stientje’ genoemd. Zo werd Gustaaf al vlug ‘Staf van Filie (Theophiel) Stientjes’ en nog later ‘Staf Stientjes’. Een naam die hij voor de rest van zijn leven als pseudoniem zou aannemen. “Staf is net als zijn ouders een bezige bij en een harde werker. Op jonge leeftijd bezoekt hij wekelijks de lokale tekenschool en wordt hij lid van de Waregemse schetsclub ‘Stillekesaan’. Later volgt hij les aan de academie in Kortrijk en behaalt hij er in 1906, op 13-jarige leeftijd de Gouden Medaille. Staf is jong, klein van gestalte en verschijnt daarbovenop ook nog te laat op het examen ‘schilderen naar levend model’. Hij hijst zijn schildersezel op een tafel en maakt vanop de laatste rij het prijswinnende werk, De Pijlenraper. Dit werk is het eerste visitekaartje van een ontluikend kunstenaar. Uiteindelijk wordt hij specialist decoratieve werken voor interieurs en werkt onder andere voor een toonaangevende sierraadschilder in Kortrijk en als decorateur in het koetsenbedrijf van vader Theophiel”, schetst kleinzoon Herman Naessens (62) die de creatieve genen erfde van zijn grootvader.
Herman Naessens loopt in de voetsporen van Staf Stientjes. Hij volgt tal van creatieve opleidingen waaronder hoger kunstonderwijs schilderkunst aan Sint- Lucas Gent. “Na twee jaar gewerkt te hebben in de grafische sector, startte ik als zelfstandige reclameschilder en ben dit tot op heden blijven doen”, aldus Herman. “Hoewel veel vervangen is door machines en software, vergt het beroep nog altijd creativiteit.” Buiten Herman Naessens zijn er nog twee achterkleinkinderen, waaronder zijn dochter Marthe, die een creatieve weg inslaan.
’t Vossenhol
In 1926 bouwt Staf Stientjes zijn eigen nest. Hij koopt een stuk grond dat niemand wil en noemt zijn woning naar de kadastrale omschrijving ‘Vossenholen’ dat dan ‘t Vossenhol’ wordt. Van de schilderkunst alleen kan het gezin D’haluin niet leven, daarom opent Gustaaf in 1931 in zijn woning het drank- en spijshuis ‘t Vossenhol’ waar hij het beroep van guitige waard met dat van kunstschilder combineert. Schrijver Stijn Streuvels is vriend des huizes. Zijn geschilderde landschappen, die hij sober behandelt, worden gekenmerkt door de invloed van De Saedeleer. Stientjes ontwikkelt zijn eigen stijl en groeit uit tot een erkend kunstenaar die veel waardering kreeg voor zijn Vlaamse (winter)landschappen en ludieke zelfportretten. Hij ontving een onderscheiding van Ridder in de Leopoldsorde en stad Waregem schonk hem postuum de straatnaam ‘Staf Stientjeslaan.’
De kunstroute via Tiegem-Nukerke-Oudenaarde is toegankelijk van 23 augustus tot 1 september 2024. Info: vanuitdeheuvels.be. De expo Kunstzomer 2024 vind je bij Glorieux Interiors, Noorderlaan 68, Waregem. Deze is toegankelijk elke zondag in september van 14 tot 18 uur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier