Uitstervend ras, maar Ieperling Louis wordt hoefsmid

Louis Vanoverberghe. © EG
Redactie KW

De belangstelling voor het paardrijden is de laatste jaren fel toegenomen en daardoor is ook de vraag naar goedgeschoolde en bekwame hoefsmeden toegenomen. Louis Vanoverberghe (22) uit de Kruisbilkstraat in Ieper legt zich nu toe op die materie.

Momenteel werkt hij nog als schrijnwerker en timmerman in Loker, maar op termijn wil hij zich volledig toeleggen op het beroep van hoefsmid. “België is een topland wat paarden betreft”, vertelt Louis. “Er is dus heel wat vraag naar gediplomeerde hoefsmeden. Heel wat jongeren vangen die studies aan, maar weinigen houden het vol. Het is immers een fysiek zwaar beroep. Toen ik veertien jaar was, ging ik mee met mijn broers naar jumpingwedstrijden. De liefde voor de paarden is trouwens bij heel de familie aanwezig. Ik volgde logistiek en marketing in de Heilige Familie in Ieper, maar ik wou mij verder bekwamen in een beroep dat met paarden te maken heeft. Dierenarts was een optie, maar ik merkte al vlug dat dit te hoog gegrepen was. Daarom heb ik nu gedurende twee jaar de opleiding hoefsmid en bekapper aan het CVO in Anderlecht gevolgd. Ik leerde er paardenvoeten meten en het gepaste ijzer maken en aanmeten. De opleiding is heel praktijkgericht, al krijg je natuurlijk ook een theoretische basis over de samenstelling, groei en werking van de paardenvoet.”

“We waren met vijf studenten die de opleiding volgden, maar ik was de enige West-Vlaming”, vervolgt Louis. “Elke week kreeg ik twee dagen theoretische les en trok ik twee dagen per week mee met een hoefsmid uit Wevelgem, waardoor ik vertrouwd raakte met de praktijk. Toen ik afstudeerde, liet ik een bestelwagen volledig ombouwen om het beroep bij de paardeneigenaars aan huis te kunnen uitvoeren. Mijn droom is dus werkelijkheid geworden. Ik ben trots op mijn beroep, want weinig jongeren volgen die opleiding terwijl oudere hoefsmeden afhaken.”

Info: louis_vanoverberghe@hotmail.com, 0471 76 48 64.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier