U beslist: krijgt nieuw Brugs café een rode of beige gevel?

Bruggelingen krijgen zelfde kans om hun voorkeur uit te spreken. Stemmen op je favoriete gevel kan via sociale media. © gf
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Begin 2021 wordt café De Vuurmolen, de bekende zaak op het Kraanplein, nieuw leven in geblazen. Het is er al stil sinds 2016, maar straks is er met Liesbeth De Reyghere een nieuwe uitbater, komt er een nieuwe naam en… misschien wel een kleurrijke gevel. Bruggelingen kunnen namelijk zelf hun stem uitbrengen op sociale media: liever een strakke beige of een opvallende rode gevel?

Een moderne, licht beige kleur met donkere accenten of een klassieke Brugse rode gevel met lichte toetsen. Zo ziet de gevel van het legendarische café De Vuurmolen, dat gesloten is sinds 2016, er straks uit. Iedereen kan stemmen op zijn favoriete ontwerp via de Facebook- en Instagrampagina van Alken-Maes, de eigenaar van het pand. Stemmen kan tot en met vrijdag 28 augustus.

Moeilijke keuze

Liesbeth De Reyghere, die zelf haar strepen verdiende bij café en restaurant Cambrinus in de Philipstockstraat, legt uit waarom de keuze aan het brede publiek wordt voorgelegd. “Persoonlijk vind ik beide opties bijzonder veel charme uitstralen. De lichtere beige kleur oogt wat strakker en is meer hedendaags. Het zou ook aansluiten bij de kleuren van de naburige huizen. De rode kleur is eigenlijk de oorspronkelijke kleur die het gebouw vroeger had. Door de rode kleur zou het pand ook meer opvallen. Samen met eigenaar Alken-Maes hebben we de beide opties al uitvoerig doorgesproken, maar een keuze maken is niet eenvoudig. Opeens kwam het idee om de mening van de Bruggeling en het grote publiek te vragen.”

Twaalf tapkranen

De Vuurmolen groeide destijds uit tot een begrip onder de vleugels van Jan Lantsoght. Mensen die van een stevig feestje houden, vonden vlot hun weg naar het Kraanplein. Nadat uitbaatster Janny Geldof het in 2016 voor bekeken hield, bleef het er echter opvallend stil. Met Liesbeth De Reyghere vond eigenaar Alken-Maes nu wel sterke schouders om het nieuwe project te dragen.

“We willen samen met haar opnieuw een echte ontmoetingsplek maken van dit café, waar iedereen zich thuis kan voelen”, aldus woordvoerder Sebastiaan De Meester. “Ook wij investeren stevig in deze zaak, er komen bijvoorbeeld drie grote biertanks van elk 500 liter en er zal bier stromen uit niet minder dan twaalf tapkranen. De opening is voorzien in het voorjaar van 2021, nadat de werkzaamheden aan het Kraanplein door de stad Brugge zijn afgerond.”

Naam nog geheim

De kleur van de gevel mag dan weldra bekend zijn, de nieuwe naam van de zaak blijft voorlopig een goed bewaard geheim. “We houden er graag nog een beetje de spanning in”, lacht Liesbeth. “We gaan de nieuwe naam pas kort voor de opening verklappen. Maar dus eerst een nieuwe kleur voor de gevel!”

Bruggelingen krijgen zelfde kans om hun voorkeur uit te spreken. Stemmen op je favoriete gevel kan via sociale media.
Bruggelingen krijgen zelfde kans om hun voorkeur uit te spreken. Stemmen op je favoriete gevel kan via sociale media.© gf

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.