Twintiger slaat en bespuwt buschauffeur na opmerking over mondmasker

Archiefbeeld©THIERRY ROGE BELGA
Archiefbeeld©THIERRY ROGE BELGA
Redactie KW

Zijn ouders kenden zijn driftbuien al maar op 25 mei maakte ook een buschauffeur in Wevelgem kennis met de agressiviteit van een 27-jarige man. Hij moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij de buschauffeur na een opmerking over zijn mondmasker spuwde en in het gezicht sloeg. Er hangt hem 30 maanden cel boven het hoofd.

De twintiger kampt met een persoonlijkheidsstoornis en een cannabisverslaving. De voorbije twee jaar kregen zijn ouders, tafels, stoelen, een gsm, een deur van hun woning of hun auto het hard te verduren. “Hij had dringend een fietspomp nodig en wou niet wachten, daarom legde hij een deur in”, schetste de openbare aanklager één van zijn driftbuien.

Op 25 mei wou Thore S. in Wevelgem de bus nemen. Hij deed dat zonder mondmasker. De vrouwelijke buschauffeur vroeg hem vriendelijk een masker aan te doen. Voldoende voor de jongeman om haar te spuwen en in het gezicht te slaan. “Een zeer aangrijpende gebeurtenis”, aldus de vrouw. “Het was de eerste keer in meer dan 15 jaar dat ik met agressie geconfronteerd werd.” Ze was 5 dagen arbeidsongeschikt en vroeg een schadevergoeding van iets meer dan 2.000 euro.

De agressie bij zijn ouders bleef aanvankelijk zonder grote gevolgen maar na de klappen aan de buschauffeur vloog hij een tijdlang de gevangenis in. Hij mocht die pas verlaten toen hij naar een crisiswoning in Roeselare kon. Een gerechtsdokter oordeelde na onderzoek dat hij nood heeft aan intensieve begeleiding en er een verhoogd risico op geweld bestaat. S. presenteerde zich rustig voor de rechtbank en toonde zich bereid voorwaarden te volgen. Hij vroeg aan de rechter een advocaat te kunnen raadplegen maar daar ging ze niet meer op in omdat hij al eens de kans kreeg zijn verdediging op punt te stellen. “Het is dringend nodig dat u zich herpakt”, sloot de openbare aanklager af. Vonnis op 5 januari. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier