Tweelingvilla’s Elza en Malvina schitteren straks weer even hard

Wouter en Nathalie met hun dochters Zita (15) en Maya (13).©WK
Wouter en Nathalie met hun dochters Zita (15) en Maya (13).©WK
Redactie KW

Elza en Malvina zullen binnenkort weer evenwaardig schitteren: Wouter Dewit en zijn echtgenote Nathalie Govaert gaan, tien jaar na de restauratie van villa Elza, de andere helft van de bekende tweelingvilla op de Zeedijk restaureren. “We willen het teruggeven aan de gemeenschap”, zeggen ze.

De villa’s Elza en Malvina zijn zeldzame restanten van de typische zeedijkarchitectuur uit de belle époqueperiode. “Het is een van de best bewaarde koppelvilla’s uit die periode aan de Belgische kust, en dé laatste voorbeelden in Wenduine”, weet Wouter Dewit (46). Hij en zijn vrouw Nathalie Govaert (46) kregen hun droomvilla Malvina iets meer dan drie jaar geleden in handen via een openbare verkoop. “Maar eigenlijk hebben we altijd al iets met dit pareltje gehad”, vertelt Wouter. De tweelingvilla werd in 2005 beschermd als monument. “Het heeft toen echt geen haar gescheeld. De sloopkraan stond zelfs al klaar”, aldus Wouter.

Maar gelukkig kwam het dus niet zover. In 2013 werd de gerestaureerde villa Elza zelfs laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs, en misschien valt zusje Malvina die eer binnenkort ook te beurt. De restauratie gaat van start op 27 mei en wordt uitgevoerd door de gespecialiseerde firma Vandendorpe uit Oostkamp. “Na drie jaar plannen, in nauw overleg met Erfgoed Vlaanderen en architectenbureau Baro uit Gent, zijn we blij dat we eindelijk kunnen starten”, zegt Wouter.

Antieke meubels

De tweelingvilla werd als vakantiewoning opgetrokken juist voor de Eerste Wereldoorlog, in opdracht van twee vrienden uit Schaarbeek die ze naar hun vrouwen vernoemden. “De stijl is eclectisch, wat typisch is voor die periode. Een combinatie van art nouveau en art deco”, weet Wouter. “Uniek is ook, dat het interieur van beide villa’s bewaard bleef. Het huis stond nog vol antieke meubels. Die hebben we er allemaal uitgehaald en zullen we ook laten restaureren. In de kelder botsten we op een stapel wijnflessen uit 1927.”

Villa Malvina heeft lang leeggestaan omdat volgens Wouter de vorige eigenaar, een oudere dame uit het Brusselse, niet wou verkopen. “Maar doordat de rolluiken al die jaren dicht zijn gebleven, verkeert het interieur gelukkig nog in goede staat. Je ziet overal nog het originele houtsnijwerk, dat nooit werd overschilderd”, toont hij. De restauratie wordt evenwel een huzarenstukje: de voorgevel moet eerst volledig ontmanteld worden, en wordt dan na de restauratie teruggeplaatst. “Voor de ramen kregen we van Onroerend Erfgoed toelating om ze te vervangen, uiteraard wel met respect voor het originele model”, klinkt het.

We waren allebei meteen verliefd op de grandeur van het huis

Later willen Wouter en Nathalie er zelf komen wonen. Ze zijn dus niet van plan om het pand na de restauratie opnieuw van de hand te doen.

“We willen het ergens ook teruggeven aan de gemeenschap, bijvoorbeeld door er lokale kunstenaars in te laten exposeren. Erfgoed is van iedereen, en we ontvangen voor de restauratie tenslotte ook subsidies. Ik ben ervan overtuigd dat veel Wenduinenaars razend benieuwd zijn naar hoe dit stukje erfgoed er langs de binnenkant uitziet. Zij zullen op Erfgoeddag en Open Monumentendag zeker de kans krijgen om eens een kijkje te komen nemen”, aldus Wouter. Villa Malvina bestaat uit drie bouwlagen met een sous-sol en bel-etage.

Keizerin sissi

“Beneden ligt een authentieke granitovloer, boven vonden we verschillende vloeren met prints van kindervoetjes. We waren allebei meteen verliefd op de grandeur, die echt de tijdsgeest van de belle époque uitstraalt. Het majestueuze ervan sprak ons aan. Ik heb me trouwens laten vertellen dat de Oostenrijkse keizerin Sissi hier in Wenduine nog een belle époquevilla gehad heeft op de Zeedijk. Deze twee zijn alvast de laatste getuigen van de opkomst van het kusttoerisme vlak voor de Eerste Wereldoorlog.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier