Twee Koksijdse harmonieën worden in de bloemetjes gezet

Huldiging Harmonie Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke © MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zaterdag weerklonk er opvallend veel muziek in de Kokpit, het gemeentehuis van Koksijde. Daar werden de muzikanten van de twee harmonieën die de gemeente rijk is, vandaag gehuldigd. Het weekend net voor de officiële feestdag van Sint-Cecilia, patrones van de muzikanten, vond het lokale bestuur het ideale moment om een aantal verdienstelijke muzikanten extra in de bloemetjes te zetten.

“Als wij als gemeentebestuur ‘muziekkorpsen’ mogen huldigen en vieren, dan zijn dat sowieso kleurrijke feesten”, stak burgemeester Marc Vanden Bussche van wal. “Maar als het gaat om onze eigenste harmonieën, de Harmonie Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke en de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde, dan is dit eigenlijk een feest van heel onze gemeenschap!”

“Het is niet voor niets dat die huldiging jaarlijks plaatsvindt in de maand november, want dat is een beetje de maand van de muzikanten: 22 november is namelijk de officiële feestdag van Sint-Cecilia, patrones van de muzikanten. Volgens de legende kwam Cecilia uit een voorname Romeinse familie. Ze zou zeer jong zijn gedwongen te huwen met iemand uit een andere Romeinse adellijke familie. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood omstreeks 230 na Christus. Zo werd ze patrones van muziek, instrumentenmakers en zangers.”

De Harmonie van de Vrienden van de Brandweer is opgericht in 1857 en verzorgt jaarlijks heel wat optredens, met als hoogtepunt het jaarlijkse concert. Vandaag begeleidden ze de boomplanting van het nieuwe geboortebos op het domein van Golf Ter Hille. Dat gebeurde voor het eerst met de nieuwe leden met de nieuwe trommels van Drum & Co. Voorzitter Carlos Vanden Bussche, dirigent Jeroen Hillewaere, penningmeester Eric Figoureux, het bestuur en losse medewerkers met o.a. het Female Feestcomité zorgen ervoor dat alles goed verloopt. Door het coronaschrikkeljaar was er vorig jaar geen huldigingsplechtigheid. Daarom bundelde het lokaal bestuur de eretekens en diploma’s vandaag.

Bij de Harmonie van Oostduinkerke waren dat: Saar Hillewaere (5 jaar) Paul Declerck, Sylvie Coutereel, Sara Delporte en Nick Vandevenne (10 jaar), Hans Loones (15 jaar), Ann Legein, Eric Figoureux en Doris Hanssens (25 jaar), Monique Derynck (25 jaar, maar dit jaar gestopt), Jo Loones (35 jaar), Johan Ferlin (40 jaar), Bernadette Meeus, Rudi Counye, Herman Loones, Koen Hillewaere en dirigent Jeroen Hillewaere (45 jaar), Bernard Vannieuwenhoven (50 jaar), Johan Vanhoucke, erevoorzitter (55 jaar) en Fernand Legein (65 jaar).

Voor de Vrienden van de Brandweer had de burgemeester nog meer goed nieuws: “In jullie huidige lokaal barsten jullie uit jullie voegen. Daarom plannen we om volgend jaar een nieuw clublokaal te bouwen, met voldoende ruimte, en volgens de voorwaarde van dirigent Jeroen Hillewaere, mét een bar!”

Huldiging Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde
Huldiging Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde © MVP

De Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde werd in 1950 opgericht om de officiële en toeristische activiteiten op te luisteren, een idee van toenmalig burgemeester Jacques Van Buggenhout. Tijdens de beginjaren bestond de Koksijdse harmonie vooral uit gemeentepersoneel. Vandaag bestaat de groep uit enthousiaste muzikanten van alle leeftijden. “2020 had voor jullie een feestjaar moeten zijn”, zei de burgemeester. “De harmonie bestond 70 jaar en chef Luc Note vierde zijn dertigste jaar als dirigent. Helaas werd het een feestjaar zonder festiviteiten…”

“Vandaag hadden we Luc er graag bij gehad, maar hij dirigeert momenteel het Claribel Clarinet Choir in Frankrijk. De harmonie doet er alles aan om op 22 januari opnieuw een schitterend nieuwjaarsconcert te brengen in ons cultureel centrum. Op de achtergrond loopt het project nieuwe uniformen verder, zodat jullie hopelijk het publiek tijdens het lenteconcert van 2022 kunnen verrassen met een gloednieuwe outfit.”

De burgemeester reikte de medailles uit aan de verdienstelijke muzikanten Céline Barra en Arwenn Pauwels (5 jaar lid), Seppe Neyts (15 jaar), Yannick Lips (25 jaar), Hugo Vanneecke (35 jaar bestuurslid), Serge Saubain (35 jaar), Guy Herregat (50 jaar), Anicet Demory (60 jaar) en Luc Callebert (65 jaar).

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.